Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У СБУ розповіли, як шахраї привласнюють гроші на переселенців

Четвер, 25 лютого 2016, 13:41
У СБУ розповіли, як шахраї привласнюють гроші на переселенців

Служба безпеки України виявила зловживання при оформленні соціальних виплат вимушеним переселенцям, відкрито 24 провадження.

Використання шахрайських схем збільшило видатки бюджету на декілька мільярдів гривень щомісячно, сказав голова СБУ Василь Грицак на брифінгу з міністром соцполітики Павлом Розенком.

Грицак наголосив, що виплати здійснюються за місцем фактичного проживання вимушених переселенців.

"Ми виявили факти, коли величезні суми привласнюються шахраями, використовуючи установочні дані простих пенсіонерів", - сказав він

"СБУ отримала дані про безпідставне отримання з держбюджету значних коштів, направлених на соціальні виплати, у тому числі, на пенсійне забезпечення, внутрішньо переміщеним особам", - заявив голова СБУ.

"Значна частина таких переселенців – скажу скромно, близько половини з них – фактично постійно проживає на території, яку українська влада не контролює", - сказав він.

Одна зі схем, навів Грицак для прикладу: "Людина отримує дозвіл на перетин лінії зіткнення, збирає всі документи за місцем майбутнього проживання, здає в органи пенсійного забезпечення і соціального страхування всі довідки, потім перетинає лінію зіткнення і більше не повертається на контрольовану нами територію".

"СБУ провела комплексні перевірки у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Харківській і Дніпропетровській областях. Встановлено численні факти здійснення пенсійних та соціальних виплат на підставі неправдивих відомостей про проживання переселенців", - сказав голова СБУ.

Так, наприклад, у Сєвєродонецьку Луганської області у будинку 15-б на вулиці Новікова "зареєстровано та начебто проживає майже 7500 переселенців". У місті Ізюм за адресою Пролетарська, 2-а, кв. 29, - 3293 переселенця. У Дружківці за адресою вул. Радченка, 59, - 1300 таких осіб.

Документи на виплати більшості цих осіб оформлювалися без їхньої присутності. В низці випадків виплати оформлювали на померлих та зниклих безвісти.

"До ЄРДР уже внесено 24 провадження – і це тільки початок", - заявив голова СБУ.

Уже є й вироки чиновникам, які незаконно оформлювали виплати - у тому числі, бойовикам.

Грицак запевнив, що нічого не загрожує порядним переселенцям зі сходу України.

"Тільки протягом останнього тижня кількість перетинів (лінії розмежування) особами, які мають на це право, збільшилася на 35-40%. Тобто люди стрепенулися і почали їхати в ті місця, де вони задекларували, що мають жити, і звернулися до органів соціального страхування", - зазначив також він.

Приблизні підрахунки: від 500 до 900 тисяч фіктивних переселенців. І навіть мінімальна пенсія – це 966 млн грн їм із бюджету, сказав Грицак.

За даними СБУ, з 1,3 млн переселенців понад 60% фактично постійно проживають на території "ОРДО"/"ОРЛО".

Олена Рощина, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування