Колапс слідства: Суди не приймають клопотання у слідчих прокуратури

Вівторок, 1 березня 2016, 14:40

Незважаючи на офіційні запевняння Генпрокуратури, з 1 березня слідство повністю заблоковано – суди відмовились приймати клопотання слідчих.

Про це "Українській правді" повідомив прокурор відділу Генпрокуратури Олексій Донський.

"Я сьогодні звернувся до Печерського райсуду з сімома клопотаннями про особливо тяжкий корупційний злочин. Нам відмовили у їх прийнятті взагалі на тій підставі, що з сьогоднішнього дня ми не є уповноваженим суб'єктом слідства", - заявив Донський.

Він додав, що відмовляли на рівні канцелярії суду, рішень по суті клопотань не приймали.

За словами Донського, подібні відмови були отримані на всі без винятку звернення від слідчих прокуратури.

"Це стосується і справ про Майдан, і про особливо тяжкі злочини. Це торкнулося навіть тих проваджень, які належать за підслідністю НАБУ", - обурився він.

Донський нагадав, що у перехідних положення до закону про НАБУ справи, наприклад щодо екс-генпрокурора Віктора Пшонки чи екс-прем'єра Азарова, належать до НАБУ, але закон визначає, що слідчі прокуратури мають повноваження їх розслідувати.

"Зі створенням ДБР виникла колізія між двома законами, яка не була усунута законодавцем. Закон по НАБУ по корупційних провадження каже, що слідчі прокуратури зберігають свої повноваження. А закон по ДБР каже, що з моменту створення ДБР таких повноважень не існує. Ця колізія судами сприймається так, що повноважень слідчих немає", - пояснив він.

"Мені особисто це зашкодило в роботі у справі про особливо тяжкий корупційні злочин. У нас були серйозні плани, сьогодні ці клопотання завернули без розгляду", - обурився він.

Донський уточнив, що мова не стосується про клопотання, які подаються під час судових засідань, або справ, поданих до суду до 1 березня.

"Це стосується лише тих проваджень, де на сьогодні продовжується досудове розслідування", - сказав він.

Донський підтвердив, що жодне клопотання в рамках досудових розслідувань, навіть про обрання запобіжного заходу, судами розглядатися не будуть, якщо вони подані з 1 березня.

"Навіть якщо б суди задовольняли наші клопотання, це б створило в подальшому можливість визнання, наприклад, доказів в подальшому незаконними", - пояснив він.

"Це реальний повний колапс слідства. І він не може бути усунутий якимись домовленостями, він може бути усунутий лише внесенням змін до законодавства", - зазначив він.

Крім того, слідчий в коментарі "Українській правді" також повідомив, що в Печерському суді його попросили передати всім слідчим, "щоб не зверталися до Печерського райсуду з клопотаннями, бо вони не є органом досудового розслідування".

Раніше, попри застороги, прокурор ГПУ Владислав Куценко заявляв, що розслідування справ стосовно злочинів проти Євромайдану не зупиниться 1 березня.

Як повідомлялося, на позачерговому засіданні уряду 29 лютого оголосили про створення Державного бюро розслідувань та затвердили шістьох з дев'яти членів конкурсної комісії.

Оксана Коваленко, Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування