Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кириленко закликає світ бойкотувати музеї РФ, які забирають цінне з Криму

П'ятниця, 1 квітня 2016, 12:12

Міністр культури В'ячеслав Кириленко закликає міжнародну спільноту не співпрацювати з російськими музеями, які вивозять культурні цінності з анексованого Росією Криму.

Про це він сказав під час "години уряду" в Верховній Раді.

"Жоден орган влади в Україні не може достеменно контролювати ситуацію на території тимчасово окупованої Автономної республіки Крим та міста Севастополь. На жаль, не може точно знати ситуацію із збереженням музейних цінностей і Міністерство культури", - зазначив Кириленко.

"І тут потрібна, на нашу думку, активізація спеціальних органів – і розвідувальних, і контррозвідувальних, з тим щоб ми отримали зворотну інформацію і могли реагувати у міжнародних структурах", - вважає він.

За даними міністра, станом на 1 січня 2014 року кількість предметів основного фонду, які зберігалися у музейних закладах Криму, складала 925 916 одиниць зберігання – основний фонд, а у Севастополі – 321 444 одиниці основного фонду.

"Тобто понад мільйон предметів державного фонду тільки основного перебувають на території тимчасово окупованого Криму. І щойно з'являються факти незаконного переміщення цих цінностей – Міністерство культури жорстко реагує на них через механізми ЮНЕСКО, інші міжнародні механізми", - заявив Кириленко.

"Останнім лише часом було 2 офіційних звернення Міністерства культури до міжнародних інституцій і до ЮНЕСКО. Перше – щодо незаконного занесення до федерального резерву (РФ) заповідника Херсонес Таврійський…", - зазначив він.

"Так само ми відреагували на часткову руйнацію одного з об’єктів, який перебуває в попередньому списку ЮНЕСКО. Це башта №19 Генуезької фортеці, яка була частково зруйнована внаслідок того, що окупанти не приділяють жодної уваги збереженню культурної спадщини на території окупованого Криму. Цей факт також став предметом звернення Міністерства культури до ЮНЕСКО", - додав Кириленко.

Мінкульт і Міністерство закордонних справ відпрацьовують цю тему для запобігання "незаконним маніпуляціям із українською культурною спадщиною" на території АРК.

Мінкультури наголошує на тому, що необхідно провести переговори з представниками урядів інших держав, "щоб була припинена будь-яка міжнародна взаємодія із тими російськими музеями, щодо яких з'являються відомості про те, що вони беруть для збереження чи експонування предмети музейного фонду із заповідників і музеїв, які перебувають на території Криму і є українською власністю".

"З такими російськими музеями міжнародна спільнота повинна зупиняти будь-яке співробітництво з огляду на те, що будь-яке переміщення культурних цінностей, які перебувають на території Криму, за межі адмінкордону Криму є незаконним – і це підтверджено також рішенням Генеральної асамблеї ООН по Криму", - заявив Кириленко.

Крім того, Мінкульт розробив зміни до закону про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на окупованій території України, аби посилити механізм захисту культурної спадщини в Криму – найближчим часом їх внесуть до парламенту.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: