Насильство поширилося на південь Донеччини – місія ОБСЄ

П'ятниця, 15 квітня 2016, 10:40

Атаки у зоні АТО поширилася на південь Донецького регіону, констатують у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ,

"Рівень порушень залишається дуже високим", - сказав перший заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг у включенні на Київ із пункту спостереження на залізничній станції у Донецьку.

У місії фіксують збільшення насильства на Донбасі.

"І ті, хто відповідає за це, не вживають заходів для покращення ситуації. СММ продовжує фіксувати порушення домовленостей з двох сторін контактної лінії. Відбуваються постійні бої в районі Авдіївки й Ясинуватої, встановлюються нові міни", - сказав Хуг.

Він відзначив повернення зброї, яка має бути відведена у зону безпеки: "13 квітня ми бачили 5 самохідних гаубиць в Ясинівці і 6 причепних гаубиць на північ від Маріуполя".

Хуг констатував, що "Авдіївка, яка контролюється урядом, і Ясинувата, яка контролюється "ДНР", залишаються у складній ситуації".

"В основному порушення стосуються Донецького регіону. 8 квітня СММ зафіксувала 979 вибухів невизначеного походження, а також використання стрілецької зброї й важких кулеметів. У Донецькому регіону СММ також фіксувала порушення, які вказують на те, що в зоні Авдіївки й Ясинуватої насилля збільшується. Зона Донецького аеропорту, а також Світлодарськ і Горлівка – ситуація там залишається нестабільною", - заявив він.

"Ми дуже занепокоєні, що географія насилля поширилася на південь Донецького регіону. У Комінтерново 9 квітня СММ чула щонайменше 15 вибухів невизначеного походження за 2 хвилини. А також 13 квітня моя команда і я чули 17 вибухів, поки були в цій зоні", - сказав Хуг.

"Люди, яких я зустрів у Жованці, Зайцевому, Комінтерново продовжують розповідати, що щойно патруль СММ від’їжджає, поновлюються обстріли. І це зовсім не постійне перемир'я Сторони мають розійтися, СММ не може бути присутньою постійно", - наголосив він.

За словами Хуга, насильство збільшується, починаючи з середини січня.

"Сторони, здається, приймають підвищені ризики і намагаються встановити зону нової "нормальності" на лінії контакту. Цього не можна допустити", - заявив представник СММ ОБСЄ.

Хуг також зазначив, що переміщення озброєнь становить пряму загрозу цивільним людям, які і так страждають через конфлікт.

Так, 9 квітня у Чермалику СММ зафіксувала 9 воронок від мінометних обстрілів у садах і дворах мирних жителів. На щастя, ніхто не постраждав.

Крім того, оскільки у Станиці Луганській закрито пішохідний перехід, люди обирають небезпечні шляхи перетину лінії розмежування. Так, 12 квітня на контрольному пункті т. зв. "ЛНР" місія бачила вагітну, яка намагалася повернутися додому до Луганська.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News