Рада у першому читанні прийняла закон про пересадку органів

Четвер, 21 квітня 2016, 13:39

Верховна Рада у першому читанні прийняла закон 2386а-1 щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини.

За відповідне рішення проголосували 243 депутати.

Перед голосуванням одна з авторів документу Ольга Богомолець заявила, що цей закон дозволить 326 млн гривень, які сьогодні держава віддає для лікування дітей за кордоном, віддавати вітчизняним установам.

Також вона додала, що донорами ставатимуть лише ті люди, які за свого життя подадуть заяву про згоду на вилучення своїх органів у разі смерті для порятунку іншої людини.

Згідно з пояснювальною запискою, "розробленню проекту закону сприяв високий рівень смертності серед осіб, які могли б вижити за умов трансплантації органів від померлих донорів.

"Вже сьогодні у розвинених країнах світу трансплантація стала стандартом лікування багатьох патологій, а за прогнозами експертів у середині третього тисячоліття 50% хірургічних операцій будуть пов’язані з пересадкою органів людини", – йдеться у документі.

Автори також вважають, що однією з основних причин гальмування розвитку в Україні даного напрямку медицини є відсутність необхідної кількості органів для трансплантації.

За попередніми підрахунками, в Україні щорічно гине від 40 до 60 потенційних донорів на 1 млн населення, що становить близько 3 тисячі донорів, які могли б врятувати життя 10 тисячам хворим.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...