Прокурор: Протокол про вилучені у Корнійця документи Шокіна - правдивий

П'ятниця, 22 квітня 2016, 15:11

Колишній старший прокурор Віталій Опанасенко заявляє, що під час обшуків у "діамантового прокурора" Олександра Корнійця дійсно були знайдені документи Шокіна, а той намагається маніпулювати.

Про це Опанасенко заявив "Українській правді", коментуючи пост Корнійця про те, що нібито оприлюднені документи не відповідають дійсності.

Так, за словами Опанасенка, йдеться про різні документи. Корнієць оприлюднив протокол обшуку, а ті документи, частина яких була оприлюднена "Українською правдою", є протоколом огляду речей, вилучених у Корнійця.

"Корнієць маніпулює і грається з громадськістю", - сказав він.

"Під час обшуку ведеться протокол в присутності двох понятих, слідчо-оперативних працівників, які проводять обшук та особи, у якої проводиться обшук. На той момент у Корнійця вдома були він, його дружина", - сказав Опанасенко.

"Під час обшуку слідчий може вилучити документи, які вважає за потрібне, і не деталізувати їх. Просто вказати, що це папка з документами, у кількості 100 сторінок. Він її кладе в пакет чи коробку, запаковує і зверху ставить бирку, де розписалися поняті, слідчі, Корнієць", - пояснив він.

"Далі слідчий везе всі документи до себе на роботу. Там він зобов'язаний відкрити цей пакет і провести огляд речей та документів, які були вилучені. Коли ми проводили огляд цих документів, нами було виявлено документи, які ви оприлюднили – копії документів колишнього генпрокурора. Вони були вписані в протокол огляду. В подальшому я підписав цей  протокол, він був закінчений, речі були спаковані", - розповів Опанасенко.

"У вас у тексті наведені два окремих протоколи – речі та документи, які були вилучені, та окремий протокол огляду мобільного телефону", - пояснив він.

Опанасенко також розповів, що телефон був вилучений у Світлани Корнієць під час обшуку, бо під час такої слідчої дії особам заборонено заходити або виходити з приміщення, де проводиться обшук, забороняється  користуватися телефонами, чи іншими засобами.

"Під час проведення обшуку 5 липня  дружина Корнійця почала користуватися мобільним телефоном, написала комусь смс-повідомлення, у зв'язку з чим слідчим було прийнято рішення вилучити вказаний мобільний телефон. Він його вилучив і окремим протоколом огляду дослідив цей телефон, де було виявлено смс-повідомлення", - сказав Опанасенко.

"Щодо слів Корнійця про те, що нібито прокуратура лише з 20 числа почала оглядати речі, то це неправда. Звідки він знає, що робив цілий відділ? Заяви Корнійця – це маніпуляції", - зазначив Опанасенко.

"Ми розпочали протокол 6 липня і могли продовжувати стільки, скільки було потрібно. Але ми завершили огляд у той же день. У нас було багато слідчих, багато прокурорів у цій справі. Апеляційну скаргу, на що посилається Корнієць, я написав за одну годину 10 липня", - додав Опанасенко.

Як відомо, напередодні "Українська правда" оприлюднила копії протоколу огляду речей, вилучених у Корнійця під час обшуку 5 липня. Виявилося, що серед документів були копії особистих документів тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, в тому числі два украънських паспорти, свідоцтво про розлучення, документи про право володіння нерухомістю.

Корнієць на своєму ФБ заявив, що це неправдиві документи, і як доказ вивісив копії протоколу обшуку, а не протоколу огляду його речей.

Він не відреагував на коментар читачів, що йдеться про два різних документи.

При цьому Корнієць стверджував, що слідчі почали вивчати мішки з речами лише 20 липня, "бо до засідання апеляційного суду щодо його арешту слідчі були зайняті".

Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування