Фірташ постачає українську сировину для виробництва титану у Крим

Неділя, 24 квітня 2016, 16:34

Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, постачає ільменіт, сировину для виготовлення титану, на "Кримський титан", який розташавано на территорії анексованного Росією Криму.

Про це йдеться у розслідуванні Олександра Гуменюка "Шлях до Криму" для програми "Слідство.Інфо" на Громадському.

Як зазначається, "Кримський титан", який раніше належав Дмитру Фірташу, після анексії Росією Криму, був переданий в оренду московській компанії ТОВ "Титановые инвестиции", засновником якої є кіпрська компанія "Летан Інвестментс лімітед".

"На цю ж фірму зареєстрована австрійська компанія Group DF International. Отже, де-факто завод лишався власністю українського олігарха, а де-юре тепер працює за російським законодавством", - говориться у розслідуванні.

Після блокади півострова та офіційного закриття портів до "Кримського титану" - ключового підприємства Фірташа - стало фактично неможливо постачати з України ільменіт.

Як зазначається, "Слідство.Інфо" отримало ексклюзивні документи, які допоможуть повністю відстежити шлях постачання українського ільменіту на фірташівський "Кримський Титан".

 фото: hromadske.tv

"Вантаж, який ми відстежуємо, відправлено з Межиріченського гірничо-збагачувального комбінату, якому належать 10 та 11 кар’єр. Після видобутку ільменіт вирушає до порту "Южний", що поряд з Одесою. Його везуть залізницею в конкретний приватний портовий термінал", - розповідають журналісти "Слідство.Інфо".

Згідно з документацією, судно "Катя" з ільментом направлялося у російський порт Кавказ, що знаходиться у Керченській затоці.

Згідно даним міжнародному сайту з відстеження морських суден marІnetraffic, у затоці "Катя" стоїть поруч з судном під російським прапором "Нєфтєрудовоз".

фото: hromadske.tv

Крім того, журналістам вдалось зафіксувати, як ільмент з "Каті" перевантажується на "Нєфтєрудовоз", який потім рухається в бік анексованого порту в кримській Керчі, а згодом заходить в нього.

"На підтвердження факту заходу "Нєфтєрудовозу" в кримський порт ми також отримали фото безпосереднього з самої Керчі. Їх зробили 6 квітня 16-го року під час розвантаження судна, яке забрало вантаж у "Каті". На них чітко видно і назву "Нєфтєрудовоз", і розвантажену поруч ільменітову руду", - повідомляють журналісти "Слідства".

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування