Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Викрадені у Hermitage Capital гроші знайшли в офшорі "найкращого друга Путіна"

Вівторок, 26 квітня 2016, 19:30

Офшорна компанія російського віолончеліста Сергія Ролдугіна отримала гроші майже у той же час, коли юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський виявив зникнення бюджетних коштів.

Про це повідомляє Центр по дослідженню корупції і організованої злочинності (OCCRP).

У документах з "панамського архіву", які отримали журналісти, є інформація, що компанія Ролдугіна International Media Overseas SA (IMO) продала акції "Роснафти" на суму понад 800 тисяч доларів через офшори.

Покупцем стала компанія Delco Networks, зареєстрована на Британських Віргінських островах. В результаті угоди на рахунки компанії надійшли два мільйони доларів.

Ці гроші входили в суму 230 мільйонів доларів, які, за даними журналістів, були вкрадені з російського бюджету.

До угоди ця сума надійшла на рахунки молдавських компаній Elenast and Bunicon, які також зареєстровані на Британських Віргінських островах.

Журналісти стверджують, що юрист Hermitage Capital Сергій Магнітський розкрив цю схему в 2008 році.

Тоді він звернувся до Слідчого комітету із заявою про те, що у Hermitage Capital були захоплені кілька компаній, і на рахунку перереєстрованих фірм були переведені кошти, викрадені з російського бюджету за допомогою повернення фіктивно сплаченого ПДВ.

Після цього Магнітського заарештували за звинуваченням в ухиленні від сплати податків. Через рік він помер в московському СІЗО "Матроська тиша".

Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність.

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань 3 квітня опублікував розслідування про панамські офшори, з якими пов'язані багато світових лідерів і бізнесмени.

Серед власників виявився віолончеліст Сергій Ролдугін, якого президент РФ Володимир Путін називає своїм близьким другом.

За даними журналістів, на музиканта зареєстровані офшорні компанії, на рахунки яких через банки в Росії, Швейцарії та на Кіпрі надходили великі суми від російських корпорацій.

Сам Ролдугін розповів, що в нульових отримав невелику частку в бізнесі. Він пояснив, що йому потрібні були гроші для покупки музичних інструментів.

У 2009 році після реставрації відкрився Санкт-Петербурзький Будинок музики, художнім керівником якого став Ролдугін.

"Я ходив і канючив у всіх, у кого міг, тому що інструменти коштують дорого. Професура, яка може дати кращі поради. А я тільки хотів, щоб були найкращі інструменти, найкращі професори, найкращі зали. Все найкраще для наших російських хлопців, для музикантів. Це коштує шалених грошей. І я ходив і просив", - розповів Ролдугін.

Путін назвав публікацію спробою розхитати ситуацію в країні і сказав, що пишається такими людьми як Ролдугін. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков зазначив, що діяльність Ролдугіна не суперечить закону.

Дождь

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: