Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Гаазький трибунал розгляне доповідь про злочини РФ на Донбасі

П'ятниця, 27 травня 2016, 14:57
Гаазький трибунал розгляне доповідь про злочини РФ на Донбасі

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прийняв до розгляду доповідь польського депутата Малгожати Госевської про військові злочини РФ на Донбасі.

Про це повідомляє російська "Нова газета".

Видання зазначає, що доповідь може лягти в основу трибуналу щодо Донбасу, на заснуванні якого наполягає Україна і низка західних країн.

Госевська в документі на 157 сторінок описує зустрічі зі свідками страт і жертвами тортур, зустрічі записувалися під час її поїздок по Донбасу в 2014 році.

Доповідь містить, зокрема, "розстрільні накази", підписані особисто екс-головкомом "армії Новоросії" Ігорем Стрілковим-Гіркіним. Копії цих наказів опинилися в інтернеті ще влітку 2014 року, відразу після відступу зі Слов'янська, але в Гаазі про них заговорили лише після ознайомлення з доповіддю Госевської.

У наказах, у тому числі, мова йшла про розстріл прихильників "ДНР", спійманих на грабежі та інші злочини в тилу.

Прес-секретар Гіркіна Анастасія Михайловська на звернення видання сказала, що в курсі відправки документів до Гааги, але в оточенні її начальника великого значення цьому не надають.

"Польщі треба займатися своїми справами, а не пхати носа в чужі. Ця депутатка яке взагалі має відношення до Донбасу?" – запитала вона.

У свою чергу сама Госевська заявила виданню, що жертвами часто ставали мирні люди.

"Дуже часто жертвами ставали прості мирні жителі, навіть не активісти, не військові, не волонтери, хоча і таких багато. Дуже багато описується випадків нападів бойовиків на мирних жителів з метою заволодіти їхнім майном і грошима", – сказала вона.

Госевська додала, що її доповідь викликала значний інтерес у представників суду.

Коментуючи питання про те, коли суд приступить до цієї справи, вона зазначила, що цей суд працює повільно, проте допустила, що в цьому випадку справа може бути розглянута швидше звичайного.

Також вона додала, що некоректно називати учасників подій на Донбасі "сепаратистами", оскільки там було багато росіян, у тому числі кадрових військових.

"Це російські найманці і військові, які часто повторювали на Донбасі те, що робили радянські офіцери в Катині", – додала вона.

Відповідаючи на запитання, чому в доповіді нічого не говориться про злочини з боку українських військових, вона заявила, що сконцентрувалася лише на російських злочинах, а про українські можна почитати в інших доповідях, у тому числі і в офіційних українських розслідуваннях.

"Але держава в Україні, що дуже важливо, розслідує і передає до суду такі справи. А Росія нічого не робить з тими злочинами, які в Донбасі здійснювали її громадяни, владі в Росії плювати", – сказала вона.

Як відомо, Госевська опублікувала свою доповідь в кінці минулого року. 5 квітня цього року вона була представлена в Європарламенті.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування