ООН: За час конфлікту на Донбасі страчені щонайменше 60 людей

Четвер, 14 липня 2016, 15:14

Обидві сторони конфлікту на Донбасі: і армія України, і представники окупованих територій неодноразово здійснювали позасудові розправи над своїми противниками в зоні конфлікту на сході країни.

Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненому в четвер.

"У переважній більшості випадків за фактами передбачуваних позасудових страт і вбивств, скоєних в зоні конфлікту, ніхто не був притягнутий до відповідальності", - наголошується в доповіді.

Управління згадало в доповіді про 60 підтверджених випадків в період з січня 2014 року по травень 2016 року.

Йдеться про вбивства полонених солдатів ВСУ і озброєних представників ОРДЛО, про тортури і вбивства в місцях позбавлення волі і про передбачувані стратах не менше 58 осіб.

При цьому, за даними управління, до позасудових розправ причетні озброєні представники ОРДЛО, українські військовослужбовці, співробітники правоохоронних органів і бійці українських добровольчих батальйонів.

У доповіді згадується, що деякі порушники правил ведення війни були притягнуті до відповідальності.

Проте, за даними Управління, судові органи часто або затягують подібні процеси, або припиняють їх.

Згідно з доповіддю, правоохоронні органи України демонструють брак бажання вести слідство, "особливо коли мова заходить про правопорушення, по всій видимості, скоєних українськими військовослужбовцями".

При цьому на територіях, контрольованих ОРДЛО, слідство також ведеться вибірково, і обвинуваченим не гарантоване право на чесний суд, сказано в доповіді.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування