Українська сторона СЦКК: обстановка в зоні АТО знову загострюється

Неділя, 11 вересня 2016, 21:33
Українська сторона СЦКК: обстановка в зоні АТО знову загострюється

Керівник української сторони СЦКК Борис Кременецький заявляє, що загальна обстановка вздовж лінії розмежування сторін на Донбасі знову загострюється.

Про це йдеться в його коментарі, розміщеному на сторінці прес-центру штабу АТО в Facebook.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін нагадує, що після прийняття рішення Тристоронньою контактною групою у Мінську 26 серпня про безстрокове припинення вогню, режим "тиші" почав діяти з 00.00 години 31 серпня.

Упродовж перших двох діб обстановка по всій лінії розмежування сторін стала контрольованою, кількість обстрілів значно зменшилася, а використання забороненого Мінськими угодами озброєння припинилося. Окремі порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань ОРДО та ОРЛО були поодинокими і мали провокативний характер.

"Однак, вже починаючи з 2 вересня НЗФ ОРДО та ОРЛО розпочали знову використовувати заборонене Мінськими домовленостями озброєння – зафіксовано 1 розрив 120-мм міни. А вже 5 серпня НЗФ ОРДО та ОРЛО випустили по територіях підконтрольних Уряду України 37 мін калібром 120-мм і 52 міни калібром 82-мм", - йдеться в коментарі.

Загалом у першій декаді вересня зафіксовано 214 обстрілів по позиціях Збройних Сил України, населених пунктах та важливих об’єктах інфраструктури Донбасу, здійснених з територій, підконтрольних ОРДО та ОРЛО. 30 з них – із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння. При цьому ворог випустив у наш бік 410 боєприпасів.

"Незважаючи на те, що обстановка залишається в цілому контрольованою, спостерігається стійка тенденція до її ескалації", - заявив Кременецький.

Особливе занепокоєння української сторони СЦКК викликав факт, який стався 11 вересня, коли НЗФ ОРДО, вперше з початку введення режиму повного припинення вогню, використали 122-мм артилерійські системи і обстріляли позиції ЗС України на Маріупольскому напрямку. Тут зафіксовано 12 розривів артилерійських снарядів.

Крім цього, упродовж дня спостерігачами СЦКК зафіксовано застосування 120-мм та 82-мм мінометів (78 та 14 розривів мін відповідно).

"Слід зазначити, що більшість обстрілів носять неприцільний та провокативний характер з метою викликати вогонь у відповідь з боку ЗС України та виявлення системи оборони", - йдеться в коментарі.

Там підкреслюється, що Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей, а вогонь у відповідь відкривають лише в разі загрози життю військовослужбовців, мирних громадян та руйнування важливих об’єктів інфраструктури регіону.

Також українська сторона СЦКК підкреслює, що ворог суттєво активізував використання безпілотних літальних апаратів. У першій декаді вересня зафіксовано більше 30 прольотів БПЛА. А 9 вересня зафіксовано рекордну кількість ворожих БПЛА – 12 випадків. Також активно працювали й ворожі снайпери. Більше 18 разів вони відкривали вогонь по позиціях ЗС України.

Обстріли з боку ОРДО та ОРЛО не дозволяють продовжувати ремонтно-відновлювальні роботи у населених пунктах вздовж лінії розмежування.

Про всі випадки використання НЗФ ОРДО та ОРЛО забороненого Мінськими угодами озброєння українська сторона СЦКК невідкладно інформує Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні і надає її представникам відповідні підтверджуючі документи із фотофіксацією розривів боєприпасів.

Зазначені факти обстрілів українська сторона СЦКК розцінює як грубі порушення домовленостей щодо введення режиму повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування сторін і в черговий раз звернулася до російської сторони СЦКК за поясненнями та з вимогою використати свій "традиційний вплив" на керівництво ОРДО та ОРЛО з метою неухильного дотримання ними Мінських домовленостей та припинення ведення вогню.

"Українська сторона, у свою чергу, гарантує неухильне виконання досягнутих домовленостей щодо припинення вогню, в разі їх дотримання з боку ОРДО та ОРЛО", - йдеться в коментарі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News