Штаб АТО спростовує заяви про винищувачі РФ на Донбасі. Бригинець наполягає

Середа, 14 вересня 2016, 09:12
Штаб АТО спростовує заяви про винищувачі РФ на Донбасі. Бригинець наполягає

У штабі АТО спростовують інформацію депутата ВР і радника міністра інформполітики Олександра Бригинця про польоти російських винищувачів над територією окупованого Донбасу.

Про це "Українській правді" заявив прес-офіцер АТО Іван Ареф'єв, коментуючи допис Бригинця у ФБ.

Так Бригинець у своєму повідомлення написав, що у середу о 5.45-6.00 був свідком проходу російських винищувачів над територією окупованого Донбасу і спостерігав їх з району Авдіївки.

"4 літаки пройшли зі сторони Луганська через Горлівку в бік Маріуполя і через кілька хвилин повернулися назад. О 6.05 п'ятий літак повернувся і почав робити показові маневри над Горлівкою. Висота польоту за нашими приладами - 6 000 метрів, віддаленість від лінії зіткнення - близько 15 км в глибину окупованих територій", - написав він.

"Цей маневр окупаційні війська проводять 5 день підряд. Здивований, що немає відповідних заяв наших військових", - додав він.

Водночас Ареф'єв у коментарі УП заявив, що підтвердження цієї інформації немає.

"Наші засоби протиповітряної оборони дозволяють контролювати повітряний простір, на більші дистанції, ніж написав Бригинець, інформація про застосування літаків, інформація не підтверджується", - наголосив Ареф'єв.

Крім того, бійці, які перебувають на позиціях в районі Авдіївки, також не підтвердили цю інформацію "Українській правді".

Водночас Бригинець в коментарі УП наполягає, що бачив саме літаки, однак відмовився розповідати, які саме прилади використовувалися. "Дуже прикро, що в штабі АТО так кажуть", - додав також він.

Бригинець наголосив, що ані артилерія, ані безпілотники не лишають за собою інверсійний слід, а ці літаки лишали.

"Ми бачили всі відповідні смужки, за ними простежували зміну курсу, вони здійснювали дуже багато маневрів над Горлівкою, повертали ліворуч, праворуч. Це не могли бути пасажирські літаки", - наголосив він.

"На наше враження, це був маневр, щоб розсекретити наші ППО", - додав Бригинець.

Він додав, що літаки чутно не було. Крім того, він зазначив, що намагався фіксувати на фото ці літаки, але звичайною мильницею на великій дистанції їх важко роздивитися.

Між тим сили ППО також заявили, що не фіксували жодних літаків.

"Інформація, оприлюднена у соціальній мережі Фейсбук щодо проходу російських винищувачів над територією окупованого Донбасу, вранці 14 вересня 2016 року не відповідає дійсності", - наголосили сили ППО.

"За даними оперативної чергової служби Повітряних Сил, зазначені в інформаційному повідомленні факти не підтверджуються. Водночас, бойовими обслугами визначених сил і засобів ППО 13 вересня в районі 15.00 та 18.00 було зафіксовано, та класифіковано роботу двох безпілотників, які здійснювали політ на висоті 1500-2000 метрів у районі Горлівка-Донецьк", - зазначили на ФБ сторінці сил ППО.

"Слід зазначити, що чергові сили з ППО України, визначеним складом виконують завдання щодобового бойового чергування. Про випадки порушення в повітряному просторі України, та на її кордоні негайно повідомляється вище керівництво, для прийняття рішення на відповідне реагування", - сказано в повідомленні.

Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...