Після встановлення "тиші" на Донбасі, Київ повинен змінити Конституцію - глава МЗС Франції

Середа, 14 вересня 2016, 19:42

Глава МЗС Франції Жан-Марк Еро вважає, що після встановлення режиму тиші на Донбасі Київ повинен почати виконання політичних умов мінських угод.

Про це він заявив на прес-конференції в Києві в середу, відповідаючи на запитання про черговість виконання пунктів мінських угод.

"Відповідаючи на ваше запитання, хочу порівняти цей процес з будівництвом будинку. І зараз ми закладаємо фундамент. Йдеться про припинення вогню, звичайно, про відведення військ в трьох пілотних зонах, які я згадував, говорячи про наступний тиждень. До цього також додається законопроект про місцеві вибори на Донбасі, а також про спецстатус", - сказав Еро.

За словами глави французького зовнішньополітичного відомства, це є першим етапом, який наразі вже реалізується.

"А на наступному етапі цього безперервного процесу - це затвердження Радою згаданих мною закону про вибори і спецстатус (Донбасу), а також відбувається розширення пілотних зон, відведення і збереження під контролем важкого озброєння, здійснюються кроки щодо забезпечення доступу спостерігачів до територій Донбасу, відбувається створення просунутих баз ОБСЄ. Це такий, можна сказати, другий етап ", - додав він на брифінгу з міністрами закордонних справ України Павлом Клімкіним і Німеччини Франк-Вальтером Штайнмайером в середу в Києві.

"Третім етапом буде затвердження Верховною Радою дати проведення виборів, завершення конституційної реформи, ухвалення законів про амністію, одночасно і паралельно розведення військ по всій лінії фронту, створення нових пропускних пунктів, звільнення заручників, закінчення виведення військ і повний доступ до кордону", - сказав Еро.

Разом з тим, він наголосив на важливості підписання наступного тижня угоди про початок розведення сторін на Донбасі, яка, на його думку, принесе нову динаміку врегулювання ситуації на Донбасі.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр також заявив, що пункти Мінських угод, які стосуються безпеки, повинні здійснюватися паралельно з політичними кроками.

"Як ми бачимо останнім часом, безпека неможлива без посилення політичного процесу. З іншого боку продовження політичного процесу неможливе без безпеки. Тож нам необхідно працювати над тим, щоб ми це втілили розумно і паралельно, тобто пакет безпеки і політичний пакет", - сказав він.

Штайнмаєр також додав, що в цьому контексті важливо відновити контроль України над кордоном з Росією, і це питання не зняте з порядку денного.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
Усі новини...