Через конфлікт на Донбасі загинули 9640 людей – ООН

Четвер, 15 вересня 2016, 12:35
Через конфлікт на Донбасі загинули 9640 людей – ООН

Кількість задокументованих жертв на Донбасі з початку збройного конфлікту в середині квітня 2014 року до 15 вересня 2016 року досягла 9640 людей.

Про це йдеться у черговому звіті ООН, оприлюдненому в четвер.

Ще 22 431 людина була поранена. Мова йде про обидві сторони конфлікту, а також про цивільних осіб.

"Ця доповідь, яка охоплює період з середини травня до середини серпня, показує що кількість жертв, пов'язаних з конфліктом на сході, серед цивільного населення збільшилася на 66 відсотків в порівнянні з попереднім звітним періодом. В цілому, Місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 188 жертв серед мирного населення на сході України, в тому числі 28 вбитих та 160 поранених осіб протягом трьох місяців, охоплених доповіддю", – сказано в документі.

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн констатував, що з моменту чергового запровадження режиму тиші 1 вересня стан справ покращився, але "ситуація уздовж лінії зіткнення залишається вельми нестабільною, про що свідчать інциденти, які мали місце на останніх вихідних".

"Насправді існує реальний ризик того, що новий спалах насильства може статися в будь-який час", – сказав аль-Хусейн.

У доповіді йдеться про те, як близькість урядових сил і озброєних груп на лінії зіткнення – подекуди між ними лише близько 300-500 метрів – сприяє зростанню напруженості. Крім того, поширення зброї і позиціонування їхніх бійців і зброї в заселених житлових районах по обидві сторони підвищили ризики та шкоду для цивільного населення.

Також відомство додає, що хоча більше половини всіх жертв серед цивільного населення, задокументованих в червні і липні, є результатом обстрілів через лінію зіткнення, значне число цивільних осіб були вбиті і поранені в результаті вибухів мін, вибухонебезпечних пережитків війни та розтяжок.

"Число цивільних осіб загиблих в результаті вторинних наслідків бойових дій, включаючи відсутність їжі, води, медикаментів та закладів охорони здоров'я, залишається невідомим", – додали дослідники.

В доповіді йдеться, що основною проблемою залишається вкрай обмежена відповідальність за порушення і утиски проти цивільних людей, які були здійснені і українськими збройними силами та правоохоронними органами, а також бойовиками.

"У справах, пов’язаних з конфліктом, які розглядаються судом, виникають серйозні побоювання щодо дотримання прав на належну правову процедуру та справедливий суд," – йдеться в документі.

У доповіді також наголошується, що журналісти особливо піддавалися переслідуванням, враховуючи повідомлення про домагання і залякування, що призводить до самоцензури.

"Журналісти, які висвітлювали конфлікт, або з території контрольованої збройними групами, ставали мішенями онлайн-атак, які здійснюються за мовчазної згоди – і час від часу при відкритій підтримці – високопоставлених чиновників", – заявили в ООН.

Також зазначається, що свобода слова стала політичним питанням після недавньої відставки заступника міністра інформаційної політики у зв’язку із небажанням уряду розслідувати порушення щодо журналістів.

В ООН стурбовані також ситуацією з 1,7 млн переселенців, зокрема рішенням українського уряду прив’язати виплату пенсій і соціальних допомог до місця їх реєстрації та перевірки їх місця проживання.

"Це негативно вплинуло на приблизно 500 – 600 тисяч внутрішньо переміщених осіб в східній України. Були також зареєстровані випадки дискримінації ВПЛ в доступі до працевлаштування, житла або банківських послуг на основі їх місця походження", – вважають дослідники.

У доповіді підкреслюється поступове погіршення ситуації в області прав людини і основних свобод в окупованому Криму.

"З посиленням інтеграції до Російської Федерації, існує брак відповідальності і відшкодування жертвам порушень прав людини, зокрема особам, яких тримають під вартою. Право на мирні зібрання і далі урізається де-факто владою, і правоохоронні органи продовжують допитувати та переслідувань людей за висловлення їхніх  поглядів, які вважаються екстремістськими", – констатували в ООН.

Як відомо, у доповіді ООН на початку літа вказувалося, що за період конфлікту загинула 9371 особа, ще 21 523 отримали поранення.

У середу голова поліції Донецької області В'ячеслав Аброськін повідомив, що за 8 місяців у результаті бойових дій в Донецькій області загинув 21 мирний житель, 94 особи отримали поранення.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...