Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Юру Єнакієвського втретє зняли з міжнародного розшуку – Лещенко

Четвер, 8 вересня 2016, 14:48
Юру Єнакієвського втретє зняли з міжнародного розшуку – Лещенко

Апеляційний суд Києва у серпні зняв Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакієвський, із міжнародного розшуку.

Про це заявив народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко на брифінгу в Верховній Раді.

"22 серпня Палата в кримінальних справах апеляційного суду Києва зняла Юрія Іванющенка з міжнародного розшуку. Вкотре. На сьогоднішній день ця особа може знову вільно пересуватися світом", – сказав він.

"Це сталося після того, як ці судді винесли рішення на скаргу Юри Єнакієвського, який оскаржував попереднє рішення першої інстанції Печерського суду, (який постанови) аби його затримали й доставили до суду для обрання запобіжного заходу", – заявив Лещенко.

"Вкотре Юра Єнакієвський, який є найбільш одіозним і підступним соратником Януковича, знову користується свободою пересування по всьому світу", – обурився він.

Депутат переконаний, що існує "змова на найвищому рівні в керівництві держави, тому що всі рішення по Іванющенку ухвалюються всупереч закону".

Він зазначив, що Іанющенка знімали з розшуку навесні, але потім поновили в розшук.

"Перший раз справа проти нього та закриття справи проти нього та зняття з розшуку було ухвалено Солом’янським судом Києва. Тоді як прокуратура, яка розслідує, перебуває в Печерському районі Києва – і взагалі жодного відношення Солом’янський суд до цього питання не має. Але суд виніс рішення – й Іванющенко отримав свободу", – сказав Лещенко.

"Вдруге Іванющенка з міжнародного розшуку знімав той самий одіозний суддя (Микола) Чаус, який відомий всьому світу тим , що тримав свої корупційні заощадження у банках на городах – і таким чином взагалі дискредитував всю судову систему України", – додав він.

Депутат наголосив, що Чаус, якого нещодавно оголосили в розшук, виносив рішення щодо Іванющенка, хоча працює у Дніпровському райсуді столиці, а справу Іванющенка мав розглядати Печерський райсуд за Кримінальним процесуальним кодексом.

"І сьогодні ми вкотре бачимо, як відбувається свавілля – Іванющенка знімають з розшуку попри те, що на це не було жодних підстав", – сказав Лещенко.

"Апеляційний суд Києва не мав правових підстав переглядати ухвалу Печерського суду про розшук Іванющенка – пряма норма: частина 5, стаття 190 Кримінально-процесуального кодексу України стверджує, що рішення суду про розшук особи – фактично підстава для розшуку по лінії Інтерполу – не підлягає оскарженню в апеляції", – пояснив він.

"Попри це Апеляційний суд Києва на чолі з головуючим суддею (Олегом) Присяжнюком, суддями (Віктор) Глиняний, (В’ячеслав) Дзюбін, (Ольга) Єфімова, (Денис) Масенко – ці п’ятеро суддів винесли ухвалу й зняли Іванющенка з міжнародного розшуку", – заявив Лещенко.

Він наголошує, що це відбувається системно: "Всупереч закону, вже втретє суд приймає рішення щодо цієї людини – знімає її з розшуку попри те, що на це немає підстав: чи то підсудність не та, чи взагалі це рішення не оскаржується – але це відбулося".

"На моє переконання, це може бути лише коли існує змова на найвищому рівні держави. Змова, яка відбувається в Адміністрації президента, за участю глави держави: інакше в нашій країні рішення суди не приймають" – сказав Лещенко.

Олігарха Іванющенка оголошували у розшук у зв'язку зі звинуваченням у привласненні, розтраті майна в особливо великих розмірах.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування