Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Савченко незаконно розголосила прізвища військовослужбовців – офіс омбудсмена

Середа, 11 січня 2017, 12:41

За фактом розголошення нардепом Надією Савченко прізвищ зниклих і полонених українських військослужбовців може бути порушене кримінальне провадження.

Таку думку у коментарі "Українській правді" висловив представник секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига.

"Закон говорить про особливий порядок оприлюднення інформації про військовослужбовців. А частина осіб зниклих або полонених на території ОРДЛО – це наші військовослужбовці. Тут є порушення закону про боротьбу з тероризмом. В цьому аспекті можливий початок якогось кримінального провадження в цій справі", – сказав Чаплига.

Разом з тим, Чаплига констатує, що частина правозахисників вітає таку ініціативу Савченко, як вітає будь-які кроки щодо пришвидшення звільнення українських заручників.

"Якщо є люди, які вважають, що їхнє право на приватність є порушене, то вони можуть звертатися з заявою. Може бути відкрите кримінальне провадження за ст. 182 ККУ – незаконне збирання, зберігання, використання поширення інформації про особу без її згоди. Провадження може бути відкрите слідчим або прокурором лише на підставі заяви", - сказав Чаплига.

Як відомо, 10 січня Савченко, яка вела переговори із представниками ОРДЛО, опублікувала списки полонених і зниклих безвісти. У той же день відбулась зустріч представників Служба безпеки і Міністерство внутрішніх справ з приводу публікації списків.

Радник глави СБУ Юрій Тандіт у коментарі УП повідомив, що СБУ не може реагувати на факти можливих порушень з боку Савченко.

Водночас радник глави МВС Зорян Шкіряк заявив, що МВС не має повноважень відкривати кримінальне провадження. На його думку, це мають робити інші правоохоронні органи, наприклад, Генпрокуратура.

7 грудня Савченко зустрілася в Мінську з ватажками бойовиків Захарченком та Плотницьким у присутності представника РФ в мінській підгрупі. Українські учасники про цю зустріч дізналися зі ЗМІ.

Бойовики гальмують процес обміну заручників. У той же час, 26 грудня вони заявили, що готові віддати двох полонених жінок депутату Савченко, яка не є представником України в мінській групі.

Пізніше Савченко також заявила, що продовжить зустрічі з ватажками бойовиків, і не виключила, що це може статися в Києві.

В свою чергу представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко констатувала, що остання заява президента РФ Володимира Путіна свідчить про те, що Росія не готова віддавати заручників.

Ірина Салій, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування