Скасування депортації Жадана з Білорусі вирішувалося "на найвищому рівні"

Понеділок, 13 лютого 2017, 13:13
Скасування депортації Жадана з Білорусі вирішувалося на найвищому рівні
Радіо Свобода

Рішення про скасування депортації українського письменника Сергія Жадана з Білорусі приймалося "на найвищому рівні".

Про це заявив начальник департаменту громадянства та міграції МВС Білорусі Олексій Бігун, передає білоруська служба "Радіо Свобода".

Він відмовився уточнити, чи був це прем'єр-міністр, чи президент.

"На найвищому рівні", – зазначив лише Бігун.

Він підтвердив, що Жадан знаходиться у списках осіб, яким заборонено в'їзд до Росії, що також стосується Білорусі та Казахстану, які перебувають із РФ в одній візовій зоні.

Бігун однак зазначив, що компетентні органи Білорусі мають право пропустити в свою державу іноземців, які перебувають в російському стоп-списку. Рішення приймається після цільового звернення конкретної особи.

На запитання, чому так сталося, що Жадана спочатку впустили на територію країни, куди він і раніше приїздив без проблем, працівник МВС Білорусі заявив:

"Тому що у нього транскрипція в паспорті і списку різна, написання прізвища відрізняється на дві літери. А в системах внутрішніх органів більш розширені відомості, дещо інші докази, які передбачають більш розширений пошук, і органи МВС визначили, що персональні дані внесені до списку. Тому його і затримали".

На запитання, чому з ним обійшлися так жорстко (як відомо, письменника о 2-ій ночі вивезли з готелю до відділку, поставили в паспорті штамп про депортацію і зажадали покинути межі країни), Бігун заявив наступне:

"Тому що у нього "забарвлення" відповідне".

Як відомо, Сергія Жадана було затримано у Мінську в ніч на 11 лютого та повідомлено про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін.

Посольство України в Білорусі направило ноту до МЗС Білорусі з метою отримання офіційного пояснення про причини затримання Жадана.

Окрім того до МЗС України було викликано посла Білорусі в Україні Ігоря Сокола, а міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що мав телефонну розмову з главою МЗС Білорусі Володимиром Макеєм щодо затримання Жадана.

Пізніше того ж дня Білорусь скасувала заборону на в'їзд для українського письменника.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування