Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Оточення Януковича хотіло зняти 100 мільйонів – слідство

Вівторок, 21 лютого 2017, 11:04

З рахунків у банку "Глобус" намагались зняти 100,64 млн грн, фактичним власником яких є син екс-президента Олександр Янукович.

Про це свідчить ухвала Печерського суду Києва від 8 лютого, оприлюднена 20 лютого.

За клопотанням Генпрокуратури суд заарештував ці кошти.

19 січня Держфінмоніторинг зафіксував, що службові особи "Всеукраїнського банку розвитку", власником якого був Олександр Янукович, перерахували 100,64 млн грн у банк "Глобус".

Після цього було здійснено спробу зняти ці кошти з рахунків у "Глобусі".

Формально кошти перебували на депозитних рахунках працівників "Всеукраїнського банку розвитку".

Однак у ГПУ стверджують, що фактичним власником грошей є Олександр Янукович. А працівники банку, на чиї імена відкрито рахунки, не мали законних доходів, які відповідали б обсягам депозитів.

На думку прокурора, у банку Януковича з 2011 року "з метою легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, створили організовану групу за участю працівників банку". Для маскування походження грошей працівники банку розмістили їх на своїх депозитних рахунках, уклавши також договори позики цих коштів із громадянином Яшаром Ходжаєвим.

Як відомо, в грудні 2016-го деяким вкладникам банку Януковича вдалося зняти арешт з рахунків саме з тої підстави, що кошти начебто були позичені у Ходжаєва.

Маловідомий житель Єнакієве Яшар Ходжаєв у 2015 році викупив офісне приміщення, де базувалася фірма "Танталіт", що володіла резиденцією "Межигіря" Віктора Януковича.

Банк "Глобус" належить Олені Сильнягіній і Дмитру Полковському. Сильнягіна раніше була директором ТОВ "Банківське телебачення", створеного з ініціативи екс-голови Нацбанку Сергія Арбузова.

У 2015 році суд арештував кошти на рахунках ВБР у справі про незаконне кредитування регіональних залізниць банком сина екс-президента Віктора Януковича – Олександра. Тоді під арешт потрапили рахунки самого сина екс-президента, чотирьох компаній, а також 32 фізосіб, серед яких були працівники самого банку. Всього було заарештовано 2,75 млрд грн.

Після втечі Януковича "Всеукраїнський банк розвитку" перебуває у стані ліквідації.

Ірина Салій, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування