Янукович наперед знав, що готується анексія Криму – Мін'юст

Четвер, 9 лютого 2017, 14:31
Янукович наперед знав, що готується анексія Криму – Мін'юст
president.gov.ua

Активні дії з підготовки окупації Криму Росія почала ще в 2013 році, і екс-президент Віктор Янукович знав про це.

Про це на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає LIGA.net.

"Ми чітко встановили і подали у вигляді письмових доказів в ЄСПЛ документи, які свідчать, що активну фазу підготовки до захоплення Криму РФ почала ще в 2013 році. Але ми розуміємо, що такий план був раніше. Нам вдалося отримати докази, що в 2013 році РФ вже почала активні дії на території Криму", - сказав він.

"Це підтверджується тим, що РФ несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. На територію України з боку Криму незаконно перекидався особовий склад і техніка РФ, це підтверджується і тим, що вони вели активну підривну і розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму – і це зафіксовано документально", - сказав Петренко, підкресливши, що Мін'юсту відомі прізвища посадових осіб РФ, які координують цю спецоперацію.

Петренко зазначив, що в матеріалах позову є документальні докази захоплення в полон і застосування тортур з боку російських силовиків до місцевих жителів Криму в 2014 році.

"Це ще раз підтверджує, що так звана версія РФ про те, що вони "емоційно відреагували на революцію" і "допомогли своїм братам" в Криму, провівши "референдум" – це повна брехня", - сказав міністр.

Петренко підкреслив, що колишнє керівництво України – Янукович, його оточення, а також керівництво спецслужб не могли не знати про дії з підготовки окупації півострова.

"Фактично вони допомагали тому, щоб в Криму розвивалася підготовка до захоплення в 2013 році. Всі ці докази ми подали в ЄСПЛ", - заявив міністр.

Як відомо, 7 жовтня 2015 року президент Петро Порошенко підписав закон, яким встановлюється, що датою початку тимчасової окупації Криму є 20 лютого 2014 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування