Україна отримає транш від МВФ наступного тижня – Порошенко

Четвер, 30 березня 2017, 20:26

На наступному тижні на рахунки України має надійти 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС та 1 мільярд доларів від МВФ.

Про це повідомляє сайт президента Петра Порошенка.

"Я маю велику приємність повідомити новину, що наступного тижня, з 3 по 7 квітня, на рахунки України має надійти, нарешті, 600 млн євро макрофінансової допомоги", - сказав Порошенко під час спілкування з представниками засобів масової інформації в рамках робочого візиту до Республіки Мальта.

"Крім того, на понеділок призначене засідання правління Міжнародного валютного фонду, де також буде прийнято рішення про надання нам траншу в 1 млрд доларів", - зазначив він.

"Це значно посилить золотовалютні резерви країни і бюджетну стабільність держави", - наголосив президент.

Як повідомлялося, рада директорів МВФ відклала обговорення третього перегляду програми для України і виділення чергового кредитного траншу в розмірі 1 млрд доларів, який був запланований на 20 березня.

Пізніше стало відомо, що Рада директорів МВФ планує розглянути виділення Україні наступного траншу за програмою розширеного фінансування 3 квітня.

Нагадаємо, що указом президента України Петра Порошенка від 16 березня введено в дію рішення РНБО від 15 березня про тимчасове припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення в Донецькій і Луганській областях. Рішення не стосується гуманітарних вантажів і перетину лінії розмежування людьми.

МВФ 4 березня повідомив про досягнення угоди з владою України щодо меморандуму про економічну і фінансову політику. Це відкриває шлях для завершення третього перегляду програми розширеного фінансування EFF, за підсумками якого Україні може бути надано четвертий транш фінансування, об'ємом SDR734,05 млн (близько $1 млрд).

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $ 17,25 млрд) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд (близько $1,65 млрд) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,61 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом в квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News