МВФ переніс виділення траншу Україні, щоб порахувати наслідки блокади

Неділя, 19 березня 2017, 12:54
Олександр Данилюк

Рада директорів МВФ перенесла на короткий строк запланований на понеділок розгляд питання про завершення третього перегляду Програми розширеного фінансування для України.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

"Перенесення термінів проведення засідання викликане виключно потребою в уточненні розрахунків щодо економічних наслідків від заходів, застосованих Україною у відповідь на блокаду, та захоплення українських підприємств на непідконтрольних територіях, а також у зв’язку з визнанням російською стороною документів, виданих на цих територіях", - йдеться у повідомленні.

"Уточнення цих розрахунків важливе для обох сторін задля максимальної ефективності програми. Відповідні консультації вже розпочато. Плануємо їх завершити у найкоротші терміни" - зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк.

При цьому у НБУ заявили, що останній перебіг подій в країні потребує додаткового вивчення їх потенційного впливу на економіку і його урахування в макроекономічних прогнозах програми співпраці з Фондом.

"Національний банк, в свою чергу, також планує оновити макроекономічні прогнози з урахуванням ефекту торговельної блокади ОРДЛО", - йдеться у повідомленні.

"З цією метою в понеділок, 20 березня 2017 року, відбудеться позачергове засідання комітету НБУ з монетарної політики. Оновлені макропрогнози будуть надані МВФ. Діалог та технічні консультації з МВФ тривають", - повідомляє прес-служба.

Нагадаємо, у неділю питання виділення Україні наступного траншу зникло з порядку денного Ради директорів МВФ.

11 березня 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) загальним обсягом 17,5 млрд доларів строком на 4 роки.

Перший транш на 5 млрд доларів Україна отримала 13 березня 2015 року, другий на 1,7 млрд доларів - 4 серпня 2015 року.

У вересні 2016 році МВФ схвалив надання Україні 3-го траншу на 1 млрд доларів.

Як відомо, вранці 15 березня президент Петро Порошенко, відкриваючи засідання РНБО, запропонував прийняти рішення про повну зупинку транспортного сполучення з окупованими територіями.

РНБО прийняла рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення.

Порошенко наголосив, що українська сторона скасує заборону на пересування вантажів через лінію розмежування, якщо підприємства на окупованих територіях Донбасу будуть повернуті українським власникам і запрацює режим припинення вогню.

Перекриття транспортних шляхів в напрямку ОРДЛО не стосується гуманітарних вантажів.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування