Луценко: НАБУ відмовляється брати десятки справ ГПУ

Середа, 22 листопада 2017, 09:20

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що ГПУ не відмовляється передавати справи до Національного антикорупційного бюро, навпаки – останнє відмовляється їх брати.

Про це він заявив на Міжнародній конференції щодо кримінального процесуального кодексу 22 листопада, говорячи про проблеми нового КПК. 

"Проблема – встановлені новим КПК особливості визначення підслідності. Зокрема, між НАБУ і ГПУ та іншими органами. Це поєднання складів злочинів, суб'єктів іх вчинення, розміру шкоди, предмету злочину – це створило умови для постійних спорів про підслідність", - сказав він.

"Наразі не йдеться про те, що ГПУ відмовляє НАБУ у передачі будь-якої справ. Навпаки – у мене накопичуються десятки відмов НАБУ брати до свого провадження ті чи інші кримінальна правопорушення", - наголосив Луценко.

Він додав, що спочатку вважалося, що підслідністю НАБУ будуть справи, де є і сума збитків і кваліфікуюча ознака службовця категорії "А".  

"Пізніше НАБУ прийняло рішення, що "або …або" принцип не працює, буде працювати "і.. і", а пізніше навіть у випадках коли є "і…і" вони також відмовляються (брати справу – ред.)", - сказав Луценко.   

Він наголосив, що це треба врегульовувати.

"Ба більше – очевидно, треба чітко виписати, хто має вирішувати спори про підслідність і який порядок цього вирішення", - підсумував Луценко.  

Як відомо, 20 листопада прокуратура втратила функцію слідства.

За перехідними положеннями КПК, частина справ мають перейти до Національного антикорупційного бюро, до Державного бюро розслідувань.

ДБР мало почати функціонувати з 20 листопада 2017 року, однак досі не розпочало своєї діяльності. У НАБУ ж заявили, що просто неспроможні впоратись зі "спадком Генпрокуратури".

Ситуацію мав виправити законопроект 7278, який би продовжив повноваження ГПУ у цих справах до 1 січня 2019 року. Однак, проект досі не був включений у порядок денний засідання Верховної Ради.

Читайте також: Справи Майдану. Розслідувати не можна закрити 

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...