Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Київ і ОРДЛО обміняються новими списками для обміну 18 січня

Середа, 10 січня 2018, 14:22
Київ і ОРДЛО обміняються новими списками для обміну 18 січня

18 січня українська сторона і представники бойовиків Донбасу планують обмінятися інформацією про тих, хто залишився у неволі, і списками на обмін.

Про це розповіла уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська в інтерв'ю 112.ua.

Вона зазначила, що попередній список "обговорювався досить довго, обговорення тривало майже півтора року". В результаті 27 грудня 73 українців повернулися додому з полону бойовиків, а одна зі звільнених жінок висловила бажання залишитися в Донецьку.

Лутковська схильна називати це не обміном, а "одномоментним узгодженим звільненням людей, які утримувалися в місцях позбавлення волі відповідно до українського законодавства, і які незаконно утримувалися під вартою на території, яка сьогодні непідконтрольна українському уряду".

На запитання, скільки тепер людей значиться у списках бойовиків, звільнення яких вони вимагають від української сторони, омбудсмен відповіла:

"Зараз проводиться дуже важлива і дуже потрібна робота, коли ми знову актуалізуємо списки – кожен у себе. Ми повинні зустрітися 18 січня і обмінятися актуальною інформацією і актуальними списками".

"Після цього почнуться переговори щодо наступного етапу. Я дуже сподіваюся, що він буде набагато швидше, тому що дуже багато процедур ми вже проговорили і пропрацювали в рамках першого етапу", – додала Лутковська.

Вона зазначила: "Вже немає питань, як підтверджувати ті чи інші юридичні факти, які відбулися на непідконтрольній території, а також підконтрольній Україні території. Я сподіваюся, що в цьому сенсі піде швидше, але поки інформації щодо того, кого будуть просити, у мене немає".

"А інформація, за кого буде боротися України, у мене, звісно, є. Україна спочатку розшукувала понад 94 особи. На жаль, були звільнені в рамках останньої процедури 74 людини. Відповідно ще щонайменше 20 осіб перебувають на непідконтрольною території. І список тих, за кого ми будемо боротися, напевно навіть буде більшим", – сказала Лутковська.

Вона зазначила, що ця цифра підтверджена з боку бойовиків: "Так, підтверджена тією стороною, і ми будемо боротися за те, щоб максимально швидко провести наступний етап".

Лутковська дала зрозуміти, що екс-працівників "Беркута" чи фігурантів одеської "справи 2 травня" бойовикам не видадуть:

"Відповідний пункт мінських угод стосувався тих, хто був пов'язаний із конфліктом на Донбасі. Оскільки ні події 2 травня, ні події в Києві під час Майдану не були пов'язані з конфліктом на Донбасі, відповідно позиція переговірників була, що ці люди не можуть бути в списках на відповідну процедуру звільнення".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:14
Банки Вірменії припинять прийом карток російської платіжної системи "Мір"
09:11
Їдь так, щоб куля не наздогнала. Як гонщиця Галина Алмазова намагалася обігнати смерть на передовій
08:59
У Бундестазі посилюється скандал довкола витоку деталей із зустрічі про Taurus для України
08:24
фото Росіяни вночі вдарили по Селидовому: 4 поранених
08:14
ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб
08:10
ЄС та Швейцарія розпочали процес для поглиблення відносин
07:58
Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб
07:28
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
06:28
Глава Пентагона переконуватиме на "Рамштайні" союзників у відданості США Україні – Reuters
05:14
Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW
Усі новини...