36 росіян в обмін на українців: Геращенко пропонує Гризлову переговори

Четвер, 5 липня 2018, 16:43

Україна готова передати Росії 36 росіян заради звільнення українських політв’язнів з РФ – і пропонує обговорити це у Мінську 11 липня.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко у Facebook.  

"Сьогодні направила офіційному представнику РФ в ТКГ в Мінську Борису Гризлову лист-нагадування, що ми й досі не маємо жодної, ніякої офіційної відповіді на пропозицію передати РФ 23 росіян задля звільнення українців-політв‘язнів Кремля", – зазначила вона.

"Також в цьому зверненні я вказала пану Гризлову на наступне: компетентні органи України уважно проаналізували прохання російського омбудсмена Тетяни Москальковоі про відвідини нею 50 осіб, що утримуються в українських пенітенціарних установах", – додала Геращенко.

"У цьому списку виявлено ще 13 осіб, які зізналися, що мають російське чи подвійне громадянство й мріють, аби РФ про них згадала і забрала. Ми готові і їх передати РФ задля звільнення наших", – заявила Геращенко.

Вона запропонувала Гризлову провести розширене засідання ТКГ в Мінську із запрошенням обмудсвумен Людмили Денисовоі і Тетяни Москальковоі для обговорення ініціативи Києва.

"Запропонувала зібратися вже 11 липня, чи в будь-який інший, зручний представникам РФ і ОБСЄ в ТКГ день", – уточнила Геращенко.

"Отже, Україна готова передати РФ 36 росіян заради звільнення наших з російських тюрем", – наголосила вона.

Раніше був список із 23-х: Агєєв Віктор, Баранов Олександр, Бусигін Анатолій, Валехідіс Олександр, Висоцький В'ячеслав, Гаджиєв Руслан, Гратов Валерій, Гречин Владислав, Доронін Олег, Єгоров Сергій, Іванов Валерій, Кемаковський Ігор, Коваліс Ольга , Кусакин Василь, Макаров Владислав, Мефьодов Євген, Одінцов Максим, Седіков Олексій, Сидоров Денис, Сливко Максим, Черних Павло, Чубарова Лариса і Шаталов Євгеній.

Ще 13 осіб – це Вишинський, Галічий, Джимієв, Жидких, Камалов, Марчуков, Михальчевський, Осмінін, Сатарров, Сінічак, Суханов, Шибаєв, Юревич.

Міністерство закордонних справ Росії закликає звільнити керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, якого в Україні підозрюють у державній зраді.

У Росії та окупованому Криму за політичними мотивами ув’язнено від 70 до 75 українців.

Читайте також: Українські політв'язні в Росії і окупованому Криму: де та в яких умовах тримають бранців Кремля

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: