Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна готова домовлятися про видачу Росії Вишинського і ще декого

Четвер, 5 липня 2018, 14:26
Україна готова домовлятися про видачу Росії Вишинського і ще декого

Україна може розглянути можливість передачі Росії ще 13 осіб і журналіста Кирила Вишинського, крім 23 названих раніше, в обмін на звільнення українських політв’язнів.

Про це перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко сказала журналістам у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо лист Москалькової (російського омбудсмена – ред.) є хоч якоюсь зацікавленістю російської сторони забрати своїх злочинців і віддати Україні наших (громадян – ред.), то українська сторона готова розглянути те, щоб ми могли передати цих 14 осіб Російській Федерації для звільнення політв'язнів Кремля", – сказала вона.

Геращенко уточнила, що Київ готовий розглянути передання Росії ще 13 осіб, а також арештованого українським судом керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського.

Вона нагадала, що російська уповноважена з прав людини Москалькова перед візитом до України надала список із 50 осіб, із якими вона хотіла зустрітися.

Віце-спікер уточнила, що це – особи, які або вже засуджені за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, або підозрюються в цьому.

Українська сторона вже заявляла про готовність передати 23 людини з цих 50-ти.

Також українські компетентні органи перевірили інформацію про інших осіб із цього списку. За підсумками перевірки деякі особи визнали, що у них російське чи подвійне громадянство, повідомила Геращенко.

Вона уточнила, що це, зокрема, Вишинський, Галічий, Джимієв, Жидких, Камалов, Марчуков, Михальчевський, Осмінін, Сатарров, Сінічак, Суханов, Шибаєв, Юревич.

Згодом Геращенко підсумувала, що Україна готова видати Росії 36 осіб (23+13).

4 червня Ірина Геращенко заявила, що Україна готова передати 23 росіян, засуджених в Україні, для звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Павла Гриба та інших.

2 липня вона оприлюднила список. А 3 липня пояснила, що Вишинського немає у ньому, бо його ніколи не просили обміняти.

15 травня співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК провели обшуки в офісі "РИА Новости-Украина" у Києві й у домівках деяких співробітників агентства.

Вишинського тоді затримали й оголосили йому підозру в державній зраді (ч.1 ст.111 ККУ).

Слідство зібрало докази того, що інформація на сайті "РИА Новости-Украина" містила заклики, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, державної та інформаційної безпеки.

За результатами слідчих і негласних слідчих дій встановлено причетність громадян України до незаконної діяльності російського агентства.

17 травня Херсонський міський суд арештував Вишинського на два місяці.

Вишинський відмовився від українського громадянства на користь російського, сподіваючись на видачу його РФ.

У Росії та окупованому Криму за політичними мотивами ув’язнено від 70 до 75 українців.

Читайте також: Українські політв'язні в Росії і окупованому Криму: де та в яких умовах тримають бранців Кремля

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування