Порошенко сподівається, що YES повернеться до Ялти вже в 2019-му

П'ятниця, 14 вересня 2018, 10:10

Президент Петро Порошенко сподівається, що наступна зустріч "Ялтинської європейської стратегії" відбудеться знову в Ялті, в уже звільненому від Росії Криму.

"Я дякую за стратегічне бачення майбутнього, яке сьогодні ми маємо обговорити", – заявив він, відкриваючи конференцію.  

 
Порошенко виступає на Ялтинській європейській стратегії"
Ельдар Сарахман, УП

"Я дякую за те, що ми продовжуємо традицію, яку ми встановили на минулій Ялтинській конференції: "Next year in Jerusalem. And definitely next year in Yalta. We will stronger believe, that our meeting next year come in Yalta. Not sometime, but next year. We should be optimists", – додав президент.

Тобто: "Ми будемо сильніше вірити, що наша зустріч наступного року потрапить до Ялти. Не колись, а наступного року. Ми повинні бути оптимістами".

Порошенко наголосив, що зараз YES проходить у Києві, але вже наступного року повернеться до Ялти.

"З упевненістю й надією, що на південний берег Криму ми з вами повернемося", – сказав він.

Порошенко на YES-2018
Порошенко на YES-2018
Ельдар Сарахман, УП
 

Згодом президент додав: "Мені врізався в пам’ять форум '13-го року. І це не лише дискусія з Глазьєвим як символом "руського міра". Бо ми відчайдушно тоді боролися за підписання угоди про асоціацію (з Євросоюзом). Ми буквально на аркані тягнули Януковича до Вільнюса, не уявляючи, наскільки міцно він пов’язаний московськими мотузками"

"Ми до останнього не втрачали віру. Не розуміли, що це неможливо. Ми не змогли тоді запобігти найгіршому сценарію, а нав’язана Україні позаблоковість з точки зору забезпечення національної безпеки виявилася знаряддям ще більш нікчемним, ніж пріснопам’ятний Будапештський меморандум", – сказав Порошенко

 
 

Він вважає, що коли в 2008 році в Бухаресті Україні й Грузії не запропонували план набуття членства у НАТО, це було "умиротворення потенційного агресора".

І вже за декілька тижнів по тому Російська Федерація напала на Грузію – і вже тоді мала стати очевидною "смертельна загроза для України", сказав Порошенко.

"І часом здавалося, що все було вирішено за нас і без нас: Україну віддали назад в імперію, перетворили в колонію, і без нас розширився Європейський Союз, а з іншого боку формувався "руський мір", в лещата якого пхали Україну", – заявив він.

 
 

Але "дух демократії і свободи" у 2014 році змінив історію України, зламавши плани політиків, додав президент.

Олена Рощенко, Ельдар Сарахман, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування