Парубій: Андріївська церква залишиться у власності держави

Четвер, 18 жовтня 2018, 11:10

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що Андріївська церква буде надана у постійне користування Вселенського патріарха, але при цьому залишиться у власності держави.

Про це він сказав під час голосування за включення до порядку денного пленарного засідання парламенту президентського проекту закону №9208 про особливості користування Андріївською церквою.

За його словами, це історичне рішення, оскільки на минулому тижні Вселенський патріарх зазначив про відновлення своєї ставропігії у Києві.

"Вселенська патріархія, у різний час, за підрахунками істориків, мала до 20 різноманітних ставропігій на своїй канонічній території України-Русі. Найвідоміша серед них  - Успенська Києво-Печерська Лавра, Успенське братство у Львові, Межигірський преображенський монастир, Київське богоявлене братство, Манявський монастир…", - перерахував Парубій.

Він зазначив, що своїм рішенням Верховна Рада відновлює ставропігію Вселенського патріарха у Києві, яка буде виконувати роль представництва патріарха Варфоломія і Вселенської константинопольської церкви і нею стане Андріївський храм на Андріївському узвозі.

"Той хто каже, що ми віддаємо Вселенській патріархії нашу державну власність, він або говорить неправду, або просто повторює московські фейки", - заявив спікер парламенту.

"Андріївська церква залишається у власності держави. Підкреслюю це. Ми відновлюємо історичну справедливість і відновлюємо ставропігію Вселенського патріарху. Тут немає жодного церковного конфлікту. Всі ієрархії у всіх церков домовилися про це, прошу відкинути всі маніпуляції", - додав Парубій.

Після цього, з другої спроби, 232 голосами депутати включили до порядку денного законопроект про передачу Андріївської церкви.

17 жовтня президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська".

6 жовтня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у найближчі дні Петро Порошенко зареєструє законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Вселенському патріарху Андріївську церкву.

Сам Порошенко згодом заявив, що це рішення погоджене з церковними ієрархами та сприятиме прискоренню отримання томосу про автокефалію Української православної церкви.

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) заявляє, що УАПЦ жертвує Андріївську церкву Константинополю.  

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви. Однак Макарій розповів, що з цього приводу ще точаться суперечки.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

Читайте також: "Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії"

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: