Справу Труханова передали до одеського суду

Понеділок, 8 жовтня 2018, 13:29

Звинувачувальний акт у провадженні щодо одеського міського голови Геннадія Труханова та інших посадовців Одеської міськради за фактом заволодіння коштами міського бюджету в особливо великих розмірах скеровано до суду.

Як повідомило Національне антикорупційне бюро, звинувачувальний акт щодо заволодіння 185 млн грн бюджету при придбанні будівель ВАТ "ХК "Краян" на 8 осіб ще 5 жовтня скеровано до Малиновського райсуду Одеси.

Йдеться про: чинного міського голову Одеси і його заступника, голову постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради, директора департаменту комунальної власності міськради і його заступника, директора приватної компанії-продавця будівлі, представника компанії продавця будівлі, оцінщика.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура уточнила, що дії всіх співучасників кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 ККУ – заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, екс-директора приватної компанії-продавця будівлі звинувачують у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.205 та ч.2 ст.15, ч.3 ст.209 ККУ (йдеться про фіктивне підприємництво та замах на легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом).

За даними слідства, Труханов з липня до грудня 2016 року спільно з іншими посадовцями мерії та приватної компанії заволоділи 185 млн грн з місцевого бюджету.

За версією звинувачення, "корупційну схему реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо завищеною вартістю".

"В подальшому сплачені кошти, ймовірно, планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановлено, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області", – заявляють антикорупційні органи.

У кримінальному провадженні на суму понад 92 млн грн сплачених бюджетних коштів накладено арешт та передано їх в управління АРМА. 

Сторона захисту у даному кримінальному провадженні належно виконала процесуальний обов’язок щодо одержання обвинувального акту, додає САП.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснювали з листопада 2016 року. 

Про підозру у вчиненні злочину згаданим особам повідомили 13 лютого 2018 року. При цьому чотирьом із них (посадовцям Одеської міськради) – у порядку ст. 135, 278 КПК, оскільки на той момент їхнє місцезнаходження було невідоме.

День потому в аеропорту "Бориспіль" затримали Труханова та його заступника.

У травні 2018 року восьми підозрюваним та їхнім захисникам відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

28 вересня – 3 жовтня їм вручили звинувачувальний акт.

Читайте також: Труханова заштормило. У яких справах НАБУ фігурує мер Одеси

Кругова порука по-одеськи. Як і за що судили Труханова

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування