Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко розповів, якою бачить роль Кучми у вбивстві Гонгадзе

Понеділок, 21 січня 2019, 19:51
Луценко розповів, якою бачить роль Кучми у вбивстві Гонгадзе

Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що дії другого президента Леоніда Кучми призвели до вбивства засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе, хоч прямого наказу і не було.

Про це генпрокурор сказав в інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Прямого наказу не було. Але розмови про необхідність покарати Гонгадзе привели до того, що у диктаторської системі координат пішла гонка, хто краще і далі зайде у виконанні волі диктатора. Саме тому я ставлю це у вину", – зазначив Луценко.

Він стверджує, що говорив про це Кучмі особисто.

"Він заперечує, природно, свою причетність до вбивства Гонгадзе. І тим не менше, я бачу, що йому дуже важко про це говорити", – додав оільник Генпрокуратури.

Він також вважає, що "звучить вироком, якщо не юридичним, то моральним" передсмертна записка екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, одного з головних підозрюваних у справі, який нібито покінчив життя самогубством.

"Я ні в чому не винен, я став жертвою Кучми і його оточення", – процитував Луценко записку і додав, що після цього, на його погляд, "у Кучми не було жодної спокійної ночі".

Читайте також: Про що мовчить Мельниченко

Дилема Кузьміна – Мельниченка

Нагадаємо:

  • Засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту.
  • Оприлюднення восени 2000 року "плівок Мельниченка" призвели до "касетного скандалу". Записи із кабінету президента Кучми свідчили про причетність Леоніда Кучми та інших високопосадовців і політиків до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
  • У 2009 році в Київській області знайшли рештки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Похорон убитого журналіста відбувся 22 березня 2016 року в Києві.
  • 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.
  • Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста. 
  • Замовники вбивства досі не встановлені.
  • У 2011 році прокуратура відкрила справу проти Кучми, однак того ж року суд закрив її.
  • Луценко заявляв, що розслідування може бути завершене через місяць, якщо слідство отримає оригінали плівок Мельниченка.
  • Крім цього, самого Мельниченко підозрюють в скоєнні державної зради у формі шпигунства, розголошення державної таємниці.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: