Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Журналісти вимагають звіту ГПУ перед нардепами щодо "Нового времени"

Середа, 20 лютого 2019, 17:45

Спільнота незалежних журналістів "Ініціатива 34" закликала провести позачергові слухання комітету Верховної Ради зі свободи слова за участі представників Генпрокуратури щодо журналу "Новое время".

Про це йдеться в заяві журналістів, опублікованій у Facebook.

"Ми висловлюємо підтримку журналістам видання "Новое время" у їхній готовності захищати свої права через суд. Водночас закликаємо невідкладно провести засідання комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформаційної політики за участю представників Генеральної прокуратури, на якому розглянути дії підлеглих Луценка на предмет дотримання ними українського та міжнародного законодавства у галузі свободи слова", - заявляють працівники ЗМІ.

Журналісти стверджують, що, отримавши через суд право доступу до електронного листування журналіста Івана Верстюка та внутрішніх документів видання "Новое время", Генпрокуратура порушила статті 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, частини 3 статті 25 Закону України "Про інформацію" та статей 65, 162 КПК України.

"Дії Генеральної прокуратури є прямим наступом на свободу слова, тиском на журналістів та їхні джерела, а також перешкоджанням виконанню професійних обов'язків працівників ЗМІ та мають припинитись", - йдеться в заяві.

Журналісти кажуть, що наступне засідання профільного комітету призначене на 27 лютого, втім, "немає гарантій, що Генеральна прокуратура не скористається отриманою в суді ухвалою і не прийде в редакцію "Нового времени" з обшуком до цього".

"Саме тому існує нагальна потреба в публічному заслуховуванні цієї справи у парламенті", - наголошують в "Ініціативі 34".

Автори звернення бачать небезпеку в тому, що прокуратура не лише готова будь-що розкрити джерела журналістів, але й натякає на те, що відповідальність за розголошення матеріалів слідства понесе не лише джерело, але й сам журналіст.

"Це прямо суперечить українському законодавству та ставить під загрозу функціонування демократичного суспільства, в якому журналістика як інституція має надважливу роль", - наголошують журналісти.

Нагадаємо:

  • Раніше суд дав слідчим Генеральної прокуратури доступ до внутрішніх документів редакції "Новое время" і всіх матеріалів, які надсилав їй журналіст Іван Верстюк.
  • Верстюк писав про корупцію в оборонних закупівлях, а ГПУ зацікавила його стаття "Діамантова дочка" про навчання доньки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії за 120 тисяч фунтів стерлінгів.
  • Справа Корнійця – одного з двох т.зв. "діамантових прокурорів" – перебуває на розгляді Голосіївського райсуду Києва.
  • Головний редактор видання "Новое время" Віталій Сич заявив, що інформацію, опублікована влітку 2016 року про навчання дочки Корнійця, редакція "отримала з надійних джерел" – і ГПУ оскаржує не саму інформацію, а право її публікувати.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...