Генпрокуратура домоглася доступу до документів редакції "Нового времени"

Понеділок, 18 лютого 2019, 15:06

Суд дав слідчим Генеральної прокуратури доступ до внутрішніх документів редакції "Новое время" і всіх матеріалів, які надсилав їй журналіст Іван Верстюк.

Видання "Новое время" заявило про наступ на пресу і зазначило, що наражається на обшук, якщо не надасть інформацію, яку вимагають слідчі.

Видання повідомило, що 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань дав такий дозвіл ГПУ, а 13 лютого слідчий вручив цю судову постанову редакції.

Верстюк писав про корупцію в оборонних закупівлях, а ГПУ зацікавила його стаття "Діамантова дочка" про навчання доньки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії за 120 тисяч фунтів стерлінгів.

Справа Корнійця – одного з двох т.зв. "діамантових прокурорів" – перебуває на розгляді Голосіївського райсуду Києва.

Головний редактор видання "Новое время" Віталій Сич заявив, що інформацію, опублікована влітку 2016 року про навчання дочки Корнійця, редакція "отримала з надійних джерел" – і ГПУ оскаржує не саму інформацію, а право її публікувати.

"Це вже другий епізод за півроку, коли ГПУ оформляє свої претензії до журналістів НВ у вигляді вимог розкрити джерела інформації та особисту переписку. Півроку тому ГПУ зажадало від нашого журналіста Христини Бердинських розкрити свої смс, телефонну книжку й історію геолокації за півтора року", – нагадав він.

На думку Сича, "замість того, щоб боротися з корупцією, ГПУ витрачає багато часу і сил, щоб боротися з тими, хто бореться з корупцією".

Він наголосив, що таємницю слідства може розголосити лише посадова особа, яка веде слідство, а тут "таємниця" в тому, що "розмір реальних доходів прокурорів може в десятки чи сотні разів перевищувати їхні офіційні доходи".

Сич також нагадав, що минуло 3 роки з моменту публікації – і журналістів переслідують, тоді як Корнієць не поніс покарання ні за хабар 2015 року, ні за гроші на навчання дочки.

Речник ГПУ Андрій Лисенко заявив, що публікація "Новим врємєнєм" згаданих матеріалів "може зашкодити слідству і допомогти підозрюваним уникнути відповідальності".

Генпрокуратура пояснила, що з 23 березня 2017 року розслідує справу про розголошення відомостей досудового розслідування.

Йдеться про матеріали Міністерства внутрішніх справ Великобританії від 29.01.2015, надані за запитом ГПУ від 31.08.2015 про міжнародну правову у справі заступника прокурора Київської області, першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ та ще одного громадянина України.

Українські слідчі просили МВС Великої Британії про міжнародну правову допомогу – і отримали її. 2 лютого 2016 року ГПУ отримала відповідні матеріали.

Генпрокуратура заявляє, що 17 серпня 2016 року на порталі "Новое время" опублікували статтю: "Діамантова дочка. Хто і як платив за навчання спадкоємниці прокурора Корнійця у Великій Британії" із копіями матеріалів британської сторони, отриманих у рамках міжнародної правової допомоги.

16 травня 2017 року до ТОВ "Видавничий Дім "Медіа-ДК", який є власником порталу "Новое время", скерували запит щодо отримання інформації та копій документів, але ТОВ відмовило (лист від 23.05.2017)

Тому 1 лютого 2019 року слідчі внесли до Печерського райсуду Києва клопотання про тимчасовий доступ до копій матеріалів статті: "Діамантова дочка. Хто і як платив за навчання спадкоємниці прокурора Корнійця у Великій Британії".

4 лютого слідчий суддя задовольнив це клопотання у повному обсязі та виніс ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, яку 13 лютого оголосили представнику ТОВ "Видавничий Дім "Медіа-ДК"

ГПУ наголошує: "Розголошення матеріалів досудового розслідування без дозволу на оприлюднення, отриманого у визначеному законом порядку, є кримінальним злочином та передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років".

Нагадаємо:

  • Торік Печерський райсуд Києва дозволив ГПУ отримати доступ до смс, дзвінків і місцеперебування телефонів журналісток Наталі Седлецької та Христини Бердинських за 17 місяців (із липня 2016-го до листопада 2017 року).
  • 18 вересня Європейський суд із прав людини зобов’язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних від мобільного оператора з телефону Седлецької, доки  журналістка готуватиме повну скаргу до ЄСПЛ.

УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News