ДБР взялося за компромат Bihus.Info на органи і хоче мати власних "оперів"

Вівторок, 12 березня 2019, 11:11

Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливого отримання чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ хабарів за непроведення досудового розслідування й непритягнення до відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері.

Підставою стали матеріалами журналістського розслідування проекту "Bihus.Info".

11 березня "Bihus.Info" оприлюднив матеріли, згідно з якими група осіб вела переговори про передачу неправомірної вигоди правоохоронцям за те, щоб вони не проводили розслідування та не притягали нікого до відповідальності за незаконні дії між ТОВ "Оптимаспецдеталь" та підприємствами "Укроборонпрому" при укладанні й виконанні договорів із поставки військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній.

ДБР почало досудове розслідування щодо отримання неправомірної вигоди службовими особами, які займають відповідальне становище (ч.3. ст. 368 ККУ).

Підкреслюючи важливість об’єктивного розслідування зазначеного провадження, директор ДБР Роман Труба наголосив на необхідності створення власних оперативних підрозділів.

"Оперативний супровід у кримінальному провадженні щодо службових осіб правоохоронних органів мають здійснювати власні оперативники ДБР", – зазначив він.

"Проте чинне законодавство дозволяє нам залучити до роботи лише оперативні підрозділи тих правоохоронних органів, службові особи яких фігурують в розслідуванні", – додав Труба.

Він закликає ухвалити в найкоротший строк законопроект №5395-Д, який виправляє технічну помилку та вводить посаду оперативного працівника до переліку посад ДБР.

Законопроект №5395-д був ухвалений у першому читанні та в цілому 17 травня 2017 року. Тоді Верховна Рада проголосувала за підготовку законопроекту до другого читання за скороченою процедурою, проте досі не поверталася до його розгляду.

Нагадаємо: 

  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення президента Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. Нібито син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор організував постачання з РФ контрабандних деталей для військової техніки втридорога.
  • Президент звільнив Гладковського-старшого з Ради безпеки й оборони України, хоча ні він, ні його син провину не визнають.
  • 11 березня журналісти оприлюднили чергову серію розслідування, в якій ідеться, що у Генпрокуратурі, Військовій прокуратурі, Службі безпеки України, Державній фіскальній службі та Національному антикорупційному бюро неодноразово відкривали кримінальні провадження – але вони гальмувалися.
  • Зокрема, розслідували діяльність фірми "Оптимумспецдеталь", через яку Ігор Гладковський разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою заробляли на контрабандних деталях, а правоохоронцям давали хабарі в 10-20 тисяч доларів, щоб захистити себе.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування