Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розкрадання оборонпрому: У слідства не всі діалоги, які показав Бігус – Луценко

Середа, 13 березня 2019, 15:50

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що у справі про розкрадання в Укроборонпромі були вилучені і досліджені три телефони, але на них немає деякої інформації, яку показало видання "Bihus.info".

Про це він заявив на засіданні тимчасової слідчої комісії ВР щодо розкрадання у ЗСУ.

За словами Луценка, за поданням ГПУ Київський науково-дослідний інститут судових експертиз провів експертизу 3 телефонів і одного диску, який спеціалісти МВС скачали з цих телефонів.

"І встановив, що інформація, скачана з 3 телефонів у середині 2017 року на диск, не була монтованою, або до неї не було жодного стороннього втручання. Це означає, що тепер ця інформація може стати предметом слідства НАБУ – у разі, якщо воно захоче розпочати це слідство по своїй підслідності про розкрадання коштів чи зловживання службовим становищем тощо, – а також ДБР щодо можливих корупційний дій будь-яких правоохоронців – ГПУ, НАБУ, ДФС тощо", - сказав Луценко.

Він також додав, що під час аналізу "того, що є на диску, і того, що нам показував пан Бігус, (з'ясувалося – ред.), що не все співпадає".

"Я не вповноважений проводити аналіз того, чого нема на дисках, але є у пана Бігуса, але скажу, наприклад, що лише побіжно мої прокурори говорять, що розмови, показані Бігусом між Жуковим і Павлом Букіним – це керівник теперішній, здається, концерну Укроборонпром, – що такої переписки в цих трьох телефонах немає", - сказав Луценко.  

За його словами, усе це має стати предметом діяльності ДБР.

"І тільки вони можуть – і НАБУ, і ГПУ, і САП – можуть встановити істину, бо тільки вони мають доступ до реальних оригіналів телефонних апаратів і дисків тощо", - сказав Луценко.

Він також додав, що ГПУ встановила, що витік інформації у цій справі відбувся у вересні 2018 року.

"Але те, що в телефонах немає деяких діалогів, які є в розслідуванні (Бігуса – ред.), я мушу сказати", - заявив Луценко.

"Ми будемо надавати всіляку підтримку будь-якому органу – НАБУ чи ДБР, щоб дати відповідь суспільству на питання, на яке ГПУ не вповноважена відповідати – чи було там розкрадання і чи було втручання посадових осіб – наприклад, Гладковського-старшого на допомогу Гладковському-молодшому у діяльності з Жуковим та Рогозою", - підсумував генпрокурор.

Нагадаємо:

  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.
  • За даними журналістів, 22-річний Гладковський-молодший разом із партнерами організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки, за які держпідприємства переплачували у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво "Укроборонпрому" знало про оборудки і давало на них згоду.
  • 11 березня журналісти оприлюднили чергову серію розслідування, в якій ідеться, що у ГПУ, Військовій прокуратурі, СБУ, Державній фіскальній службі та НАБУ неодноразово відкривали кримінальні провадження – але вони гальмувалися і навіть закривалися за хабарі.
  • В "Укроборонпромі" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування про корупційні схеми за участі оточення президента України і звинуватили журналістів у маніпуляції. Разом з тим концерн відсторонив директорів двох своїх підприємств у зв’язку з розслідуванням про розкрадання. 
  • У свою чергу в НАБУ заявили, що вже займалися деякими фактами корупції в оборонній сфері, які викладено у розслідуванні ЗМІ. 
  • 27 лютого Луценко підтвердив, що частину деталей для військової техніки Україна отримує контрабандою з Російської Федерації.
  • 4 березня Порошенко звільнив Гладковського з РНБО.

  

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: