Україна згадує жертв Голодоморів: о 16:00 запалять свічки пам’яті

Субота, 23 листопада 2019, 08:51

О 16:00 23 листопада в Україні оголосять хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв голодоморів, а також проведуть загальноукраїнську акцію "Засвіти свічку". Наразі пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні вшанували президент Володимир Зеленський з дружиною. 

Джерело: Офіс президентаІнститут національної пам’яті

Дослівно: "Президентське подружжя поклало пам’ятні колоски скорботи до знаку жертвам Голодомору, що на Михайлівській площі у Києві. Володимир та Олена Зеленські вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання".

 
Фото ОПУ

Деталі: 23 листопада відбудуться жалобні заходи на території Національного музею Голодомору-геноциду за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, іноземних гостей.

Цього дня на території Києва приспустять прапори та обмежать розважальні заходи, внесуть зміни до програм комунальних засобів масової інформації.

У храмах 23 листопада проводитимуть поминальні панахиди за жертвами Голодомору в Україні.

Долучитися до акції "Запали свічку" може кожен охочий – для цього потрібно встановити свічку на підвіконні.

Наразі про роковини трагедії уже нагадали п'ятий президент Петро ПорошенкоПосольство США в Україні, колишній прем’єр Арсеній Яценюк та інші.

Митрополит ПЦУ Епіфаній закликав молитвою вшанувати всіх жертв Голодомору.

Передісторія: 

  • Згідно з останнім опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг", 82% громадян України вважають, що Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом українського народу.
  • Учасники української антарктичної експедиції на станції "Академік Вернадський" запалять 12 свічок на вшанування жертв Голодомору.

Довідково:

Голодомор – це геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити цілком чи частково українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року "Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього" та Закону України "Про Голодомор 1932–1933 років в Україні" від 28 листопада 2006 року.

Всесоюзна комуністична парія (більшовиків) та уряд СРСР у 1932-1933 роках організували штучний голод на території Української РСР та Кубані. Щоб унеможливити супротив українців становленню й утвердженню комуністичного тоталітарного режиму, восени 1932 року комуністи розпочали спеціальну каральну операцію – масовий штучний голод.

Унаслідок умисного утворення умов, несумісних із життям, за кілька місяців у 1932-1933 роках в Україні загинули мільйони людей.

Традиційно, в четверту суботу листопада, о 16:00, пам’ять про понад 7 мільйонів українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок. Традицію запалювати свічки у вікні своїх будинків, так звану акцію "Свічка у вікні", запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: