ЦПК: Зеленський всупереч програмі з МВФ атакує незалежність НАБУ

Вівторок, 14 липня 2020, 10:06
ЦПК: Зеленський всупереч програмі з МВФ атакує незалежність НАБУ

Центр протидії корупції каже, що президент Володимир Зеленський погодив голосування депутатів за законопроєкт, який підриває незалежність Національного антикорупційного бюро.

Джерело: ЦПК

Деталі: Аналітики звертают увагу, що за цим проєктом, фактично можна буде звільнити директора НАБУ Артема Ситника. Раніше, в квітні, цей проєкт відклали через те, що він суперечив вимогам Міжнародного валютного фонду.

Вже 14 липня депутати Верховної Ради голосуватимуть за відповідний законопроєкт №3133, для чого збирають додаткове позачергове засідання.

Цей законопроєкт авторства Олексія Гончаренка (ЄС), Антоніни Славицької (ОПЗЖ), Дмитра Лубінця (За майбутнє) та Андрія Ніколаєнка ("Батьківщина").  Ними пропонується можливість автоматичного звільнення директора НАБУ за притягнення його до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.  Депутати пропонують звільнити Ситника постфактум, поширюючи закон навіть на рішення суду, ухвалені до набрання ним чинності.

28 квітня правоохоронний комітет парламенту рекомендував Раді його проголосувати законопроєкт у першому читанні.

Пряма мова голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна:."Питання цього законопроєкту зависло на місяць у повітрі лише тому, що його заблокував Зеленський, розуміючи необхідність траншу МВФ. Однак, коли країна отримала транш, Зеленський знову повернувся ідеї наступу на НАБУ та його незалежність".

Нагадаємо:

  • Наприкінці грудня 2019 року стало відомо про рішення апеляційного суду, внаслідок якого Ситник потрапив до "реєстру корупціонерів". 
  • Керівника НАБУ звинуватили в отриманні подарунку у вигляді 25 тисяч гривень (тисячі доларів) за 6 днів відпочинку на базі відпочинку в селі Рівненської області.
  • Закон "Про державну службу" визначає, що чиновника можливо звільнити за правопорушення, пов’язане з корупцією, лише коли суд визначить такому чиновнику покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади. Таке покарання до Ситника не застосовувалося.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: