У Києві відкрили пам'ятник космонавту Каденюку

Субота, 5 грудня 2020, 17:36
У Києві відкрили пам'ятник космонавту Каденюку
пресслужба президента

На Байковому кладовищі у Києві відкрили пам'ятник легендарному українському космонавту, герою України Леоніду Каденюку.

Джерело: пресслужба президента

Деталі: Монумент було відкрито 5 грудня, у 23-тю річницю повернення Каденюка з космосу на Землю на шатлі "Колумбія". У відкритті взяв участь президент Володимир Зеленський.

У пресслужбі зазначили, що Зеленський ініціював пришвидшення створення пам'ятника першому українському космонавту, який пішов із життя в січні 2018 року.

Дослівно: "Оскільки на проведення робіт за державний кошт через бюрократичні процедури могли піти роки, було відкрито благодійний фонд, до якого могли долучитися всі охочі. Ескіз монумента обрала родина космонавта".

 
фото пресслужби президента

Пряма мова Зеленського: "Леонід Каденюк багато зробив для України, і Україна повинна хоч щось зробити для нього. Я вважаю, що ми дуже вчасно все зробили, адже 28 січня Леоніду Каденюку виповнилося б 70 років, і людям буде куди прийти та вшанувати його пам'ять".

 

Деталі: Зеленський також зазначив, що з часів польоту Каденюка в космос Україна не мала таких великих проривів у аерокосмічній галузі, і Україна повинна робити все, щоб відновити цю галузь.

Після покладання квітів до монумента президент поспілкувався з родиною Каденюка. Зокрема, він пообіцяв дружині космонавта Вірі Каденюк посприяти у розв'язанні питання щодо збільшення матеріальної підтримки його родини з боку держави.

Передісторія: 

  • Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк помер 31 січня 2018 року. Під час пробіжки у районі Царське Село у Києві йому стало зле.
  • Після смерті міжнародний аеропорт "Чернівці" назвали на честь Каденюка.
  • У січні 2020 року президент Володимир Зеленський поскаржився, що майже через два роки після смерті Каденюка йому досі не облаштували меморіалу.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: