У М'янмі під час протестів загинули більше 100 людей

Субота, 27 березня 2021, 20:32
У М'янмі під час протестів загинули більше 100 людей
Фото: Reuters

Понад 100 людей загинули в суботу в результаті силового придушення протестів у М'янмі, таким чином 27 березня стало найкривавішим днем ​​з початку протистояння між громадянами і військовими, що захопили владу.

Джерело: BBC, Myanmar Now

Деталі: Місцеві ЗМІ пишуть про 114 загиблих в суботу від рук силовиків.

Щонайменше 29 людей, в тому числі 13-річна дитина, загинули в Мандалаї (друге за величиною місто М'янми), не менше 24 - в столиці країни Янгоні.

Всього, за підрахунками журналістів і правозахисників, з 1 лютого внаслідок протистояння були вбиті більше 400 демонстрантів - поліція регулярно відкриває вогонь по протестуючих.

Влада прямо не говорять, що сили безпеки отримали наказ відкривати вогонь на ураження. Раніше вони безпідставно стверджували, що в деяких людей, які загинули під час акцій протесту, нібито стріляли з натовпу.

У той же час у п'ятницю ввечері на державних телеканалах М'янми закликали громадян не брати участь в демонстраціях, поширивши фактично погрозу: "Після жахливих трагедій і загибелі людей ви повинні розуміти, що у вас можуть вистрілити – у спину або голову".

 
 

27 березня в М'янмі - День збройних сил. У минулі роки на військових парадах на честь свята були присутні безліч іноземних дипломатів і військових інших країн.

Але після перевороту країна опинилася в міжнародній ізоляції, і єдиним представником іноземної держави в цей раз був заступник міністра оборони Росії з міжнародного співробітництва Олександр Фомін.

Головнокомандувач армії М'янми Мін Аун Хлаін, якому після перевороту належить влада в країні, подякував Росії за співпрацю.

Пряма мова: "Ми цінуємо участь російських військових, які сьогодні тут присутні. Влада Росії і всі представники російської армії - наші справжні друзі, хоча ми знаходимося на великій відстані".

Передісторія:

  • Військові 1 лютого захопили владу у М’янмі та затримали лідерку країни, лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі та інших лідерів держави.
  • Ввечері у неділю, 14 лютого, у великі міста М'янми заїхали колони бронетехніки та вантажівок з військовими.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: