Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд Шмигаля повернув скандального монополіста часів Януковича на держпідряди

Понеділок, 7 серпня 2023, 13:22
Уряд Шмигаля повернув скандального монополіста часів Януковича на держпідряди
Фото: Державна міграційна служба

Кабмін під керівництвом прем’єра Дениса Шмигаля у 2021-2023 роках ухвалив низку рішень, які дозволили скандальному виробнику документів у 2000-х, колишньому консорціуму "ЄДАПС" монополізувати цю сферу знову.

Джерело: матеріал УП "Монополія на "Україну". Як Шмигаль і його уряд пустили скандальний ЄДАПС заробляти мільярди на документах"

Деталі: Восени 2021 року ЄДАПС почав активно з'являтись у державних закупівлях. І двері йому відкрили рішення Кабміну, які підписував особисто прем'єр Денис Шмигаль.

21 жовтня 2021 року уряд провів нараду. Тема – виготовлення захищених документів і використання потужностей поліграфкомбінату "Україна". Із власних джерел УП отримала протокол цієї наради.

Серед присутніх тоді значився радник прем'єра Сергій Стефурак. Співрозмовники УП у Кабміні вказували на нього як на людину, яка лобіювала ЄДАПС в уряді.

На порядку денному Кабміну було кілька основних питань. Уряд хотів удосконалити паспорти, нотаріальні бланки, документи для водіїв – посвідчення і техпаспорти, а також акцизні марки. Усі 4 "удосконалення" зрештою призвели до нової монополії.

Із першими трьома пунктами держава розібралась швидко – на їхній ринок ЄДАПС зайшов уже протягом кількох місяців. І лише нововведення на акциз затягнулись аж до 2023-го.

Жовтнева нарада 2021 року була "установчою". На ній прем'єр пороздавав доручення: створити робочу групу, напрацювати проєкти рішень тощо. Однак далі була ухвалена низка конкретних рішень, які так чи інакше грали на руку монополії.

Зокрема, уряд змінив вимоги до паспортів, водійських посвідчень і техпаспортів, ввів монополію на виробництво нотаріальних бланків і повернув голограму на акцизну марку. Матеріали для всіх цих виробництв наразі постачає лише компанія "Поллі-Сервіс", яка належить колишньому ЄДАПСу.

Самим виробництвом займається державний поліграфкомбінат "Україна", топ-менеджемнт якого, за даним УП, представляють люди, близькі до ЄДАПСу.

За підрахунками УП, посталий із попелу ЄДАПС за майже два роки отримав дежпідрядів лише від поліграфкомбінату на щонайменше 2,3 млрд гривень. Компанія мала й інших, але значно менших державних замовників.

Уряд і поліграфкомбінат у коментарі УП стверджують, що технології, матеріали і постачальників змінили за ініціативи Національного антикорбюро, щоб позбутись монополії компаній, нібито пов'язаних з екскерівником комбінату Максимом Степановим. А самі нововведення дозволили суттєво збільшити прибутки держбюджету.

НАБУ не стало коментувати "Українській правді" це питання, зокрема вказувати, які саме нововведення воно ініціювало. А також не захотіло повідомляти, чи розслідує нинішні події на поліграфкомбінаті.

Читайте також: "Монополія на "Україну". Як Шмигаль і його уряд пустили скандальний ЄДАПС заробляти мільярди на документах"

Передісторія: 

  • У 2004-2013 консорціум ЄДАПС монополізував сферу виготовлення документів і голографічних захисних елементів. Лобістом групи компаній виступав колишній народний депутат від Партії Регіонів, згодом – заступник глави Міграційної служби, Василь Грицак.
  • Керував ЄДАПСом бізнесмен Юрій Сидоренко. У 2006 році правоохоронці казали про його корупційні зв’язки і про те, що чоловік переховується за кордоном. Те саме згадували і в 2014. Однак засуджений він так і не був. Водночас, Сидоренко отримав офіційні звинувачення у США
  • У 2013 році "Сім’я" Януковича, підминаючи всі потоки державних коштів під себе, посунула ЄДАПС. І після Революції гідності всі документи став виробляти державний поліграфкомбінат. 
  • На початку 2022 року "Українська правда" розповідала, що державний поліграфкомбінат "Україна" у непрозорий спосіб змінив постачальника матеріалів для біометричних документів: з міжнародної компанії на українську фірму з колишнього ЄДАПСу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування