Депортований з Маріуполя до РФ юнак повернувся в Україну — Лубінець

Неділя, 19 листопада 2023, 14:55
Депортований з Маріуполя до РФ юнак повернувся в Україну — Лубінець
фото Лубінця у Telegram

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що депортований з Маріуполя до РФ юнак Богдан Єрмохін, який отримав в Росії повістку, повернувся в Україну.

Джерело: Лубінець у Telegram

Пряма мова: "19 листопада, у свій день народження, Богдан повернувся до України. Саме наша команда офісу Омбудсмана напрацьовувала шлях повернення хлопця спільно з іншими органами державної влади в межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA".

Реклама:
 

Деталі: За його словами, повернення відбулося у взаємодії з Катаром, ЮНІСЕФ, посольством України в Білорусі за результатами перемовин з російською стороною.

"Також щодо возз’єднання хлопця із сестрою мав комунікацію з уповноваженою з прав людини в РФ", - зазначив омбудсмен.

Лубінець наголосив, що "це був тернистий шлях". "Богдан пережив багато, перебуваючи в РФ, але попри все він хотів бути вдома! Сьогодні його бажання здійснилося. Я впевнений, що своє 18-річчя Богдан не забуде ніколи!", - написав він.

ВІДЕО ДНЯ

Передісторія: 

  • 16-річного Богдана Єрмохіна з Маріуполя окупанти депортували в Росію у 2022 році.  Він опинився в дитячому санаторії у Московській області.
  • У липні 2022 року його віддали під опіку ветеранки чеченської війни, росіянки Ірини Рудницької. Після цього хлопець звернувся за допомогою до адвокатки.
  • 19 листопада Богдану має виповнитися 18 років. За його словами, він вже отримав повістку про явку до військкомату Московської області 19 грудня 2023 року. 
  • Уповноважена президента РФ з прав дитини, на яку видано ордер на арешт МКС, Марія Львова-Бєлова запевняла, що хлопця повернуть додому вже наступного тижня.
  • На початку листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що Україна домовилася про повернення  Богдана Єрмохіна.
  • Уранці 19 листопада стало відомо, що Єрмохін, якому в Росії вручили повістку, прилетів до Білорусі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: