Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄК готується у грудні схвалити план використання заморожених російських активів - Bloomberg

Четвер, 30 листопада 2023, 18:18
ЄК готується у грудні схвалити план використання заморожених російських активів - Bloomberg
будівля єврокомісії. фото: Getty Images

Європейська комісія збирається 12 грудня опублікувати фінальний проєкт плану, як вона буде використовувати на користь України російські активи, заморожені в ЄС.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на агенцію Bloomberg

Деталі: План Єврокомісії передбачає запровадження податку на надприбутки від використання заморожених активів. Він міститиме застереження, що новий податок не вплине на "національні податки чи інші заходи".

Реклама:

Як нагадує Bloomberg, доля плану залежить від зустрічі Єврокомісії з експертами від країн-членів ЄС 6 грудня, які мають висловити застороги щодо використання активів РФ.

Такі з них, як Бельгія, Німеччина, Франція, Італія та Люксембург раніше виступили проти прискорення процесу й закликали до поступовішого підходу – приміром, почати не з законодавчої пропозиції, а більш неформального документа.

Ухвалення плану 12 грудня Єврокомісією дозволить лідерам ЄС розглянути його на саміті в Брюсселі, який відбудеться пізніше того ж тижня.

ВІДЕО ДНЯ

Європейський Союз в останні місяці активно обговорює, як реалізувати можливість застосування податку на надприбутки, отримані від росактивів, і спрямувати ці кошти на відновлення України.

За оцінками, в ЄС заморожені понад 200 мільярдів євро російських суверенних активів, що потрапили під санкції, причому більшість з них – у кліринговому центрі Euroclear, що базується в Бельгії.

Згідно з даними за жовтень, підсанкційні російські активи у Euroclear принесли майже 3 мільярди євро прибутку з моменту їхнього заморожування.

Водночас Бельгія уже оголосила, що створила спеціальний фонд для підтримки України обсягом 1,7 млрд євро, який наповнюють з оподаткування заморожених в країні російських активів.

Читайте також: Як стягнути компенсацію збитків з РФ: виклики для України та Заходу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: