Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Росії створили водний дрон схожий на український

П'ятниця, 15 грудня 2023, 14:28
В Росії створили водний дрон схожий на український
ББКН "Одуванчик", Фото: KMZ

Російська компанія KMZ представила ударний морський безпілотник "Одуванчик", схожий на українські морські.

Джерело: Мілітарний

Деталі: Російський Кінгісеппський машинобудівний завод KMZ (Санкт-Петербург), що спеціалізується на виробництві катерів для силових структур Росії та морських дронів, представив ударний безпілотник ББКН "Одуванчик".

Реклама:

10 дронів замовило міністерство оборони РФ для проведення випробувань. Його абревіатура розшифровується як "быстроходный безэкипажный катер-носитель "Одуванчик".

Повідомляється, що випробування мають пройти безпосередньо в зоні бойових дій проти України.

Російський "Одуванчик" конструктивно дуже схожий на українські моделі.

ВІДЕО ДНЯ

Проте безпілотник РФ все ж має низку ключових відмінностей. Наприклад, на корпусі дрона відсутні видимі антени засобів зв’язку, а також оптичні пристрої спостереження та наведення на ціль.

Відсутність камери, ймовірно, не дозволить використовувати безпілотник проти маневрених надводних цілей.

Можна припустити, що його призначенням стане нанесення ударів по статичним об’єктам, таким як мости та порти.

Представники KMZ заявляють, що безпілотник може нести бойову частину або інше корисне навантаження вагою до 600 кілограмів. Для порівняння, безпілотник SeaBaby, яким було уражено Кримський міст у липні 2023 року, мав на борту 850 кг вибухівки.

Безпілотник РФ може долати відстань у 200 кілометрів на швидкості до 80 км/год. Відзначається, що цього достатньо для нанесення ударів по Одесі у випадку запуску із Криму. Крім того, не виключено, що їх можна буде запускати із суден вже у морі.

У той же час незрозуміло як відбуватиметься його управління без супутникового зв’язку, адже відповідних антен не було помічено на борту.

Можна припустити, що росіяни для цього використали інерційну систему з корекцією по сигналам GPS, як у безпілотниках Shahed-136. Також не можна виключати вірогідність використання дронів-ретрансляторів зв’язку.

Довідково: Морські надводні дрони, які успішно атакували Кримський міст, а також російський десантний корабель "Оленегорський горняк" і танкер "SIG", є власною технічною розробкою СБУ. Вони були названі "SeaBaby" ("Морський малюк").

Нагадаємо: 

  • Джерела в спецслужбах повідомили УП, що російські загарбники намагаються відновити надводний безпілотник "SeaBaby", щоб застосувати проти України.
  • За даними джерел, росіянам вдалося зібрати "умовно робочу" модель українського надводного безпілотника "SeaBaby" з решток кількох апаратів, знайдених на місці атак.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: