Росія пригрозила "агресивній Фінляндії" після підписання угоди зі США

Вівторок, 19 грудня 2023, 13:25
Росія пригрозила агресивній Фінляндії після підписання угоди зі США
МАРІЯ ЗАХАРОВА, ФОТО ТАСС

До МЗС Росії 19 грудня викликали посла Фінляндії в Москві, якому заявили, що російська сторона "не залишить без відповіді" нарощування військового потенціалу НАТО на кордоні з РФ.

Джерело: "Європейська правда" із посиланням на заяву офіційної представниці МЗС Росії Марії Захарової у зв'язку зі схваленням угоди про оборонне співробітництво між Фінляндією і США

Деталі: Захарова заявила, що угода "загрожує безпеці Російської Федерації", тому РФ вживе "необхідних заходів для протидії агресивним рішенням Фінляндії та її натовських союзників". 

Реклама:

Вона сказала, що фінська влада понесе відповідальність за "перетворення зони добросусідства в цьому регіоні на зону можливої конфронтації".

Передісторія: 

  • Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен та державний секретар США Ентоні Блінкен 18 грудня у Вашингтоні підписали двосторонню угоду про оборонну співпрацю – Defence Cooperation Agreement.
  • Угода спрощує військову співпрацю та навчання – після її підписання переміщення військ та обладнання не потребуватиме погоджень на такому ж високому рівні, як досі. Також у документі прописано 15 зон, які будуть використовувати військовослужбовці США, і окремі об’єкти у їхніх межах будуть доступними лише для США.
  • Перемовини щодо угоди закінчили у жовтні 2023 року.
  • Угода буде офіційно затверджена з боку Фінляндії після рішення парламенту.

ВІДЕО ДНЯ

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: