Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РФ приховала справжню кількість жертв підриву ГЕС, загинули щонайменше сотні – AP

Четвер, 28 грудня 2023, 14:13
РФ приховала справжню кількість жертв підриву ГЕС, загинули щонайменше сотні – AP
ХЕРСОНЩИНА, ФОТО МОСТ

Російська окупаційна адміністрація навмисно приховала спражню кількість жертв повені у Херсонській області, що виникла внаслідок підриву Каховської ГЕС – лише в Олешках загинули щонайменше сотні людей.

Джерело: Associated Press із посиланням на медичних працівників, волонтерів-рятувальників, людей, які втекли з окупованої території, інформаторів, які передавали дані звідти українським спецслужбам

Дослівно AP: "Розслідування AP виявило, що російська окупаційна влада значно і навмисно занижувала кількість загиблих.

Реклама:

Російська влада взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вивозила тіла, які не були затребувані родичами, і не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам опікуватися загиблими, погрожуючи їм, коли вони не виконували накази.

…Росія  заявляла, що 59 людей потонули на території, яку вона всій контролює. Однак лише в місті Олешки кількість загиблих обчислюється щонайменше сотнями".

Деталі: Агентство поспілкувалася з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, однією волонтеркою, яка ховала тіла а також з двома інформаторами, які передавали розвідувальні дані з цього району українській Службі безпеки. За їхніми свідченнями, масові поховання були розкопані, а невпізнані тіла забрали і більше їх ніхто не бачив.

ВІДЕО ДНЯ

Крім того, журналісти провели близько десятка інтерв'ю з іншими жителями, волонтерами-рятувальниками та людьми, які нещодавно втекли з того району.

Також видання врахувало інформацію з закритого Telegram-каналу Олешок, в якому жителі міста повідомляли про тіла, що лежать на вулицях, трупи, зібрані поліцією, і зниклих безвісти.

Дослівно AP: "Їхні розповіді свідчать про цілеспрямовану спробу російської влади приховати справжню ціну обвалу дамби, який, як встановила AP, ймовірно, був влаштований саме Москвою. Жителі Олешки бояться, що їхні історії будуть забуті, а їхній дім повільно вмирає".

Більше деталей: За словами місцевих жителів, протягом перших трьох днів повені представників окупаційної влади ніде не було видно, і вони, очевидно, втекли, незважаючи на те, що спочатку просили людей "не хвилюватись". 

Головна медсестра Олешківської районної багатопрофільної лікарні міського центру первинної медико-санітарної допомоги, яка контролювала процес збору свідоцтв про смерть, повідомила, що гниття тіл призвело до роздуття трупів і "люди плавали по місту, як повітряні кульки". 

Читайте також: "Нам нічого не страшно, ми припливли додому". Репортаж УП про велику воду та евакуацію в Херсоні

AP пише, що співробітники окупаційної державної аварійно-рятувальної служби повернулися в Олешки в другій половині дня 9 червня. Лікарям було заборонено видавати свідоцтва про смерть жертвам повені. Однак їм все ще дозволялося видавати свідоцтва про інші причини смерті. За словами Світлани та Олени, її колеги-медсестри з лікарні, про нове правило їм повідомили усно.

Їм сказали, що жертв повені доведеться направляти на розтин до медичних закладів в іншій частині Херсонської області (у Каланчаку, Скадовську та Генічеську), де після проведення судово-медичної експертизи довідки видаватимуть затверджені окупаційною владою лікарі, що мають право видавати свідоцтва. Без цього важливого документа родичі не могли поховати своїх рідних.

Світлана розповіла, що звернулася до поліції з вимогою надати "офіційний наказ", який би підтверджував зміну старої політики, що діяла з березня. За її словами, у них його не було, а на її запит вони відповідали погрозами.

"Вони сказали: "ти понесеш відповідальність за це", – сказала Світлана.

Щодня до лікарні приходили співробітники поліції, щоб зробити копії свідоцтв про смерть, виданих лікарями, та переконатися, що правила дотримуються. "Ви повинні розуміти, в яких умовах ми там працювали  –  під ФСБ, міліцією, прокуратурою", –  сказала Світлана.

Лікарня направила трохи менше 50 тіл до центрів розтину. Проте, як пише AP, росіяни дали жителям окремі номери телефонів, за якими вони могли викликати поліцію, яка відправляла людей забирати виявлені тіла, оминаючи лікарню. При цьому з членів сімей стягували 10 000 рублів як плату за послуги.

Ті, хто не мав таких грошей, благали лікарів написати іншу причину смерті, наприклад, "серцевий напад", щоб їх можна було швидко поховати, розповіли обидві медсестри. Тіла, які не шукали родичі, просто зникали.

"Масштаби цієї трагедії не тільки в Росії, але навіть в Україні не усвідомлюють, –  сказала Світлана.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: