Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Повітряні сили пояснили, чому винищувачі F-16, а не штурмовики А-10, є пріоритетом для України

Субота, 13 січня 2024, 15:29
Повітряні сили пояснили, чому винищувачі F-16, а не штурмовики А-10, є пріоритетом для України
Юрій Ігнат. фото Повітряних сил

Пріоритетом для авіації Повітряних сил України залишається отримання від західних партнерів багатоцільових винищувачів F-16 для завоювання переваги в повітрі, після цього у перспективі можна розглядати варіанти штурмової авіації та ударних гелікоптерів для безпосередньої підтримки наземних військ.

Джерело: речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат у коментарі "Українській правді"

Пряма мова: "Позиція Повітряних сил щодо отримання на озброєння західних літаків є незмінною: пріоритетом є F-16, на яких зараз навчаються наші пілоти. Можливо буде інший тип, але саме – багатоцільовий літак, здатний працювати по повітряних, наземних та надводних цілях. Тому F-16  є багатофункціональним і може виконувати ряд цих функцій із широким спектром озброєння".

Реклама:

Деталі: Речник Повітряних сил зазначає, що літак А-10, про який говорив командувач Сухопутних військ, виконує монофункцію: він здатен підтримувати вогнем наземні війська, тобто завдавати потужних ударів по позиціях противника на землі.

Крім цього літак А-10 значно дорожчий в обслуговуванні за F-16.

"Платформа А-10 буде занадто обтяжливою для авіації Повітряних сил, у нас просто не вистачить ресурсів для освоєння цього літака, як матеріальних, так і людських", – говорить Ігнат.

ВІДЕО ДНЯ

Збройні сили України вже мають на озброєнні літаки штурмової авіації, це – Су-25, які сьогодні працюють близько до лінії вогню разом із вертольотами армійської авіації та Повітряних сил (Мі-24, Мі-8). Крім того, є два типи винищувачів МіГ-29, Су-27, бомбардувальник Су-24М, транспортна авіація.

"Зрозуміло, що для Сухопутних військ дуже важлива підтримка з повітря. Але цю функцію якраз і виконують Су-25 та вертольоти", – додає речник Повітряних сил.

За умов, коли противник має багато засобів протиповітряної оборони на передній лінії фронту, має перевагу в повітрі, зокрема на окупованих територіях, де потужні російські авіаційні комплекси типу Су-35 загрожують українським літальним апаратам, використання штурмової авіації є суттєво обмеженим, пояснює офіцер.

І льотчики і вертольотчики завдають сьогодні ударів по противнику методом "кабрірування", тобто – задираючи "ніс" угору, і фактично, по балістичній траєкторії відправляючи некеровані авіаційні ракети.

Ігнат наголошує, що передумовою успіху є завоювання переваги в повітрі, яке зможе забезпечити як літак F-16, так і зенітні ракетні комплекси середнього та великого радіуса дії.

Пряма мова: "І після цього стає можливим ефективне застосування штурмової авіації за призначенням для підтримки наземних військ, а також і бойових вертольотів, зокрема і західного зразка, які дуже хочуть отримати наші побратими з армійської авіації (мова про Apache, Black Hawk і т.д.).

Звичайно, командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський хотів би бачити більше підтримки з повітря, але Україна не надсилала офіційний запит на надання нам літаків А-10. На сьогодні питанням №1 є освоєння F-16".

Що передувало: В інтерв'ю агентству Reuters командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський сказав, що Києву потрібно більше військових літаків для ведення бойових дій, таких як американські штурмовики А-10 - для підтримки піхоти.

Також, за словами генерал-полковника, Україні потрібні літаки, які можуть запускати крилаті ракети великої дальності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: