Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ISW проаналізував версії росіян збиття російських А-50 та Іл-22

Вівторок, 16 січня 2024, 06:46
ISW проаналізував версії росіян збиття російських А-50 та Іл-22
А-50, ілюстративне фото wikipedia

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували російські версії про збиття російського літака А-50 і пошкодження повітряного командного пункту Іл-22М.

Джерело: ISW

Деталі: Українські офіційні особи заявили, що українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командного пункту Іл-22 в ніч на 14 січня.

Реклама:

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний опублікував відеозапис польотів, який свідчить про те, що українські сили завдали удару по А-50 та Іл-22 над Азовським морем.

Валерій Романенко, провідний науковий співробітник Українського державного музею авіації Національного авіаційного університету, заявив, що втрата А-50 і членів його екіпажу "дуже болюча" для Росії, оскільки значна частина екіпажу А-50 є вузькоспеціалізованою і повинна пройти кількарічну підготовку.

Південне оперативне командування Збройних сил України заявило, що до цього удару у Росії були доступні для використання лише три А-50 з шести, що загалом є в РФ.

ВІДЕО ДНЯ

У той же час російський інформаційний простір в основному заперечував, що українські сили збили літак А-50, натомість "дивним чином" стверджував, що літак був знищений "дружнім вогнем" російської протиповітряної оборони.

Аналітики вказують, що А-50 використовується для координації дій російської авіації і, можливо, протиповітряної оборони, і твердження про те, що російські ППО збили А-50, було б катастрофічним провалом з боку російських сил, якби це було правдою.

Російське джерело, яке спеціалізується на російській авіації, звинуватило російських командирів, які не мають належного досвіду, необхідного для їхніх посад. У звіті зазначають, що нинішній командувач Повітряно-космічних сил Росії, генерал-полковник Віктор Афзалов, має великий досвід роботи в російській протиповітряній обороні.

Експерти інституту кажуть: незалежно від того, чи створює його відсутність досвіду пілота якісь проблеми для російських повітряних операцій, що викликає сумніви, його досвід роботи в якості протиповітряної оборони мав би бути відповідним для того, щоб російські війська не збивали власні літаки повітряного управління.

Російське інсайдерське джерело, яке стверджує, що є дотичним до невстановленої російської структури безпеки, стверджує, що невстановлені російські суб'єкти створили "качку" (російський термін для неправдивої заяви) про те, як російські сили збили А-50, щоб запевнити російських пілотів, що польоти над Чорним і Азовським морями все ще безпечні, і що причиною інциденту була людська помилка.

"Незрозуміло, чому російські пілоти мають почуватися комфортніше з думкою про те, що їхні наземні засоби протиповітряної оборони є настільки некомпетентними", – ідеться в огляді.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не має жодної інформації про збитий літак, і порекомендував журналістам уточнити інформацію про це в Міністерстві оборони Росії.

"На момент публікації цієї публікації Міністерство оборони Росії не зробило офіційної заяви з приводу інциденту", – кажуть аналітики.

Ключові висновки ISW за 15 січня:

  • Українські офіційні особи оголосили, що українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командування Іл-22 в ніч на 14 січня.
  • Представник української розвідки підтвердив, що російські війська можуть нарощувати сили зі швидкістю, що дорівнює російським щомісячним втратам особового складу, що узгоджується з оцінкою ISW про те, що російські війська здатні проводити регулярні ротації на оперативному рівні в Україні.
  • Скібіцький зазначив, що міжнародні санкції обмежують російське виробництво ракет і безпілотників, оскільки російські війська, ймовірно, продовжують адаптувати свої ударні ракетні комплекси і безпілотники, намагаючись подолати українську протиповітряну оборону.
  • Німецьке видання BILD повідомило про секретні німецькі документи, що описують гіпотетичний сценарій підготовки до можливого майбутнього конфлікту між НАТО і Росією. Розробка таких сценаріїв, які зазвичай засекречені, є нормальним завданням для професійних військових штабів.
  • Президент України Володимир Зеленський прибув до Швейцарії 15 січня, щоб обговорити аспекти українського мирного плану та підтримку України зі світовими лідерами на Всесвітньому економічному форумі в Давосі з 15 по 19 січня.
  • Північнокорейська делегація на чолі з міністром закордонних справ Північної Кореї Чхве Сонг Хуї прибула до Москви 14 січня з офіційним державним візитом до Росії, який триватиме з 15 по 17 січня.
  • Росія та Іран готуються до підписання Великого міждержавного договору для подальшого розвитку російсько-іранського військово-технічного співробітництва.
  • Кремль посилює заходи цензури, щоб обмежити критику військових дій Росії в Україні напередодні президентських виборів у березні 2024 року.
  • Російські війська здійснили підтверджені просування на захід від Донецька та поблизу Кринок на тлі триваючих позиційних боїв уздовж усієї лінії зіткнення.
  • За повідомленнями, так звана "ДНР" формує жіночий загін з управління безпілотними літальними апаратами.
  • Головне управління військової розвідки України заявило, що українські сили опору підірвали російський військовий автомобіль УАЗ "Патріот" в окупованому Мелітополі Запорізької області, в результаті чого четверо російських військовослужбовців отримали поранення, а невизначена кількість особового складу загинула.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: