Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Боррель: Вибори-2024 стануть головною ціллю російської дезінформації

Середа, 24 січня 2024, 17:59
Боррель: Вибори-2024 стануть головною ціллю російської дезінформації
Жозеп Боррель. фото: Getty Images

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель вважає, що вибори, які пройдуть цього року в різних країнах світу, стануть головною мішенню для дезінформації таких країн, як РФ, що прагнуть підривати демократію.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Euractiv

Деталі: За його словами, 2024 рік – це "критичний рік для боротьби" з іноземними інформаційними маніпуляціями та втручанням. Він попередив, що "вибори стануть головною мішенню для зловмисних дій з боку іноземних гравців".

Реклама:

"Одна з найбільш значущих загроз нашого часу – це не бомба, яка може вбити вас, а отрута, яка може колонізувати ваш розум", – зазначив Боррель у своїй програмній промові, представляючи публікацію другого щорічного звіту ЄС про дезінформацію.

Топ-дипломат ЄС вказав, що безпека – це більше не питання зброї, армії, а питання інформації, а також того, як люди отримують ідеї та факти, які згодом визначатимуть, як громадяни обиратимуть владу.

"Пам'ятайте, що неконтрольований шкідливий контент поширюється як рак і ставить під загрозу здоров'я демократії, але в нас є інструменти для ефективної боротьби з цією хворобою. В нас є потенціал, нам потрібно більше", – додав Боррель.

ВІДЕО ДНЯ

Представляючи доповідь, топ-дипломат ЄС навів приклад інциденту, що стався у Франції після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, коли на ряді будівель у Парижі виявили понад 200 зірок Давида.

За його словами, напруженість після цього інциденту посилювали більш ніж тисяча російських ботів, які опублікували 2500 постів у соцмережах, намагаючись посіяти розбрат.

"Російські зловмисники знайшли слабке місце в європейському суспільстві та скористалися ним", – сказав Боррель.

У звіті ЄС проаналізували понад 750 дезінформаційних атак з грудня 2022 року по листопад минулого року, які включали поширення неправдивих історій та переслідування законних джерел, щоб знизити довіру до державних інститутів, а також посіяти ненависть проти націй та груп людей.

Раніше Сполучені Штати попередили, що Росія буде проводити інформаційні операції, спрямовані на те, щоб перед виборами в різних країнах Європи налаштувати громадську думку проти України.

Нещодавно ЗМІ повідомляли, що РФ нарощує зусилля з підриву французької підтримки Києва, її пропагандистські зусилля є частиною війни проти України.

Перед цим Держдеп заявив, що Росія фінансує тривалу, добре оплачувану дезінформаційну кампанію, зокрема проти України в Латинській Америці.

Також США оприлюднили звіт американської розвідки, надісланий до понад 100 країн, в якому йдеться про те, що Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ для підриву віри громадськості в чесність демократичних виборів у всьому світі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...