Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тайвань помітив китайські повітряні кулі поблизу своєї авіабази

Середа, 3 січня 2024, 08:49
Тайвань помітив китайські повітряні кулі поблизу своєї авіабази
Прапор Тайваню, фото AFP via Getty Images

Три китайські повітряні кулі пролетіли 2 січня над островом Тайвань поблизу авіабази, повідомило міністерство оборони Тайваню. 

Джерело: "Reuters"

Деталі: Після того, як минулого місяця було зафіксовано велику кількість таких повітряних куль у Тайванській протоці, це перший випадок, коли вони перетнули острів.

Реклама:

Міністерство оборони Тайваню з минулого місяця повідомляло про кілька випадків, коли китайські повітряні кулі пролітали над чутливою Тайванською протокою, потім перетинали повітряний простір на півночі острова, а потім зникали.

У середу, надаючи щоденну інформацію про військову діяльність Китаю за останні 24 години, міністерство заявило, що виявило чотири повітряні кулі, які пролетіли над протокою, три з яких пролетіли через центр острова.

У повідомленні йдеться, що три кулі пролетіли 105 морських миль (194 км), 160 морських миль і 159 морських миль відповідно на південний захід від міста Чін Чуань Кан, де розташована важлива база Військово-повітряних сил Тайваню.

ВІДЕО ДНЯ

Потім кулі зникли в різних точках, додали в міністерстві. 

На запитання, чи були останні повітряні кулі призначені для метеорологічних чи інших цілей, міністерство відмовилося давати конкретні коментарі. Раніше відомство вважало, що повітряні кулі призначалися в основному для моніторингу погоди.

Міноборони Тайваню наголосило, що воно "уважно стежить і належним чином реагує" на повітряні кулі і збирає інформацію про їхній шлях для "суджень і аналізу".

Чому це важливо: Тайвань перебуває у стані підвищеної готовності до дій Китаю, як військових, так і політичних, напередодні президентських і парламентських виборів 13 січня. 

Китай вважає острів своєю територією.

За останні чотири роки Китай посилив військову активність навколо Тайваню, і китайські винищувачі і військові кораблі тепер регулярно діють у протоці.

Можливість використання Китаєм повітряних куль для шпигунства стала глобальною проблемою в лютому 2023 року, коли США збили китайську повітряну кулю для спостереження. Китай заявив, що це був цивільний апарат, який випадково збився з курсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: