Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Викрили банду "Помідора", яка тероризувала жителів Житомирщини

Четвер, 4 січня 2024, 18:44
Викрили банду Помідора, яка тероризувала жителів Житомирщини
фото НПУ

Житомирські поліцейські викрили групу рекетирів на чолі з кримінальним авторитетом, які спеціалізувалися на вимаганні.

Джерело: Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції, прокуратура Житомирщини, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Деталі: Якщо потерпілі не погоджувалися на умови фігурантів, то вони силою відбирали їхнє майно. Також за певний відсоток допомагали розв’язати фінансові конфлікти кримінальним шляхом.

Реклама:

Як встановили оперативники, організував діяльність угруповання місцевий кримінальний авторитет (за даними джерела УП, громадянин 1995 р.н. на прізвисько "Помідор" -ред.). Його учасники вимагали надумані борги з мешканців міста Коростень. Окрім того, надавали послуги з "врегулювання" фінансових конфліктів.

Сума боргу  залежала від матеріального стану потерпілого. В одних вимагали 500 доларів, в інших ця сума могла сягати й 5000. Процес вимагання завжди супроводжувався погрозами фізичної розправи, пошкодженням чи знищенням майна.

ВІДЕО ДНЯ

У разі відмови виконувати вимоги зловмисників, відбирали майно потерпілих, а якщо і такий метод переконання не спрацьовував, то переходили до фізичного насильства.

У ході слідчо-оперативних заходів правоохоронці зібрали докази причетності фігурантів вже до восьми епізодів злочинної діяльності (скоєних ними протягом 2021-2024 років).

Зокрема, в одного з потерпілих фігуранти відібрали обладнання на понад 300 000 гривень, ще у кількох громадян, які не погодилися сплатити їм "борг" відібрали мисливську гладкоствольну рушницю, бензопилу та мобільний телефон, в іншого вимагали понад 180 000 гривень.

2 січня оперативники, слідчі, прокурори Житомирської обласної прокуратури за силової підтримки бійців роти поліції особливого призначення затримали трьох учасників угруповання під час отримання грошей від потерпілого: 900 доларів та 16 500 гривень.

 

На підставі зібраних доказів організатору та 8 учасникам слідчі повідомили про підозру. Залежно від ролі та участі в злочинній діяльності дії підозрюваних кваліфіковані:

- ч. 2 та 4 ст. 186 (грабіж),

- ч. 3 та 4 ст. 189 (вимагання),

- ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Окрім того, за результатами проведення 28 обшуків поліцейські вилучили майже 6 мільйонів гривень у національній та іноземній валюті, 9 автомобілів, 2 рушниці, бойові гранати РГД-5 із підривачами, боєприпаси, холодна зброя, бити та інше.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Перевіряється причетність фігурантів до скоєння інших злочинів на території області.

За скоєне може загрожувати до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування