Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У головному суді по виборах не можуть вирішити, хто в них головний

Четвер, 24 грудня 2009, 09:59

У Вищому адміністративному суді спростували існування наказів про зміну голови суду.

"Такі накази реєструються за чітко визначеною процедурою - в управлінні кадрів, у кадровому реєстрі. У середу відповідні зміни до реєстру не вносилися", - заявила голова прес-служби ВАС Марія Швенько газеті "Комерсант-Україна".

У середу стало відомо, що перший заступник голови Вищого адмінсуду Микола Сірош призначив себе в. о. голови ВАС і усунув від цієї посади Олександра Пасенюка, чиї повноваження закінчилися 22 грудня, але якого президія ВАС призначила виконувачем обов'язків до обрання нового голови суду.

Голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов розповів, що Сірош у середу видав три накази: "Першим він скасував наказ Пасенюка про продовження повноважень, другим - поклав на себе виконання обов'язків голови ВАС. І був ще третій наказ, пов'язаний із канцелярією, з діловодством".

"І канцелярія, і відділ кадрів не захотіли реєструвати його накази. Тоді Сірош зареєстрував накази в палаті суддів. Президія, звісно, обурилася й о 18.30 скасував його накази", - розповів Ківалов.

Він зазначив також, що суддю Сіроша підтримує голова Верховного Суду Василь Онопенко, який наполягав на звільненні Пасенюка:

"У ВАС надійшов лист за підписом Онопенка, у якому він запропонував висунути альтернативу Пасенюку і наполягав, щоб сьогодні (у середу) з цього приводу була скликана Рада суддів адміністративних судів. Домогтися скликання ради йому не вдалося. А пізніше з'явилися накази Сіроша".

Позицію Сіроша підтримує перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. "Повноваження Пасенюка закінчилися, і обов'язки голови суду має виконувати той, хто заміняє його у випадку хвороби, відпустки чи подібних випадків. За законом - це перший заступник голови, тобто Сірош", - заявив він.

"На даний момент існують два взаємовиключних розпорядження - Пасенюка та Сіроша. На мій погляд, у цій ситуації незаконно діє Пасенюк, який намагається втриматися на посаді", - додав Корнійчук.

Між тим, за інформацією газети, у четвер буде оприлюднене рішення Конституційного Суду про порядок призначення суддів на адміністративні посади, у тому числі голів судів, яке набуло чинності ще у вівторок.

Це рішення забороняє Раді суддів заповнювати наявні вакансії.

"Фактично Конституційний Суд створив правовий вакуум - ніхто не має права призначати повноважних голів судів. Таким чином, всі в. о. голів судів залишаться на своїх місцях ще на тривалий період", - зазначив Корнійчук.

Вищий адміністративний суд - суд першої інстанції при оскарженні результатів виборів президента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування