Арсений Яценюк пошел на вольные хлеба

Четверг, 13 ноября 2008, 10:25

– Ми сподіваємось, що це перший крок до радикальних змін в нашій державі. Тому, Арсенію Петровичу, з Богом! – такими напутніми словами Віктор Ющенко вітав обраного 4 грудня 2007 року молодого спікера.

Минуло менше року, і Віктор Ющенко у дечому перевершив свого попередника Леоніда Кучму.

Той, наприклад, скільки не мріяв, але не наважився розпустити Верховну Раду. Ющенко без особливих коливань зробив це вже двічі. Причому минулого року перший указ видав за сумнівного приводу "викривлення волевиявлення виборців", яких Кучма міг нарахувати безліч за свою кар’єру.

У 2002 році Кучма доклав зусиль, щоб Литвин став спікером парламенту. І хай потім Банкова хотіла позбутися цього незручного голови Верховної Ради, Литвин допрацював до 2006-го.

У 2007 секретаріат засватав у спікери Яценюка. І скільки би Ющенко не відхрещувався від ухваленого парламентом рішення, очевидно: відставка Яценюка сталася за мовчазної згоди президента, а реалізована вона була руками глави його секретаріату.

У середу парламент повернувся до питання, яке не зміг розв’язати у вівторок – звільнення Яценюка. Партія регіонів не погоджувалася на голосування бюлетенями, хоча всіх депутатів фракції скликали до Києва - на випадок, якщо піде за цим сценарієм.

Щоправда, у сесійній залі не було ні старшого Віктора Януковича, ні молодшого, ні Ріната Ахметова. Втім, джерела стверджують, що найбагатший українець у цей день був на відстані п'яти хвилин ходи від парламенту і в разі потреби міг би прийти, щоб проголосувати бюлетенем. Досі, як відомо, Ахметов не показувався у Верховній Раді з дня складення присяги.

Однак голосування бюлетенями містило в собі безліч ризиків – могли підвести люди Литвина, Балоги, або комуністи. Бюлетені могли зникнути або згоріти. Вибори секретаря Київради в 2008 році показали, що в разі потреби депутатів навіть можна силоміць закрити в приміщенні.

Тому регіонали наполягали на голосуванні системою "Рада", і врешті решт це їм вдалося.

В політичній кар’єрі Арсенія Яценюка цей день може стати чорною середою. Йому нагадали все. І все, про що загадувалось, грало проти нього: його допомога Тимошенко стати прем’єром, його вихід з коаліції, та навіть його молодий вік.

– На превеликий жаль, молода людина, з якою багато людей пов’язували надії на появу в Україні політики нового ґатунку, стала на такий же шлях брехні і політичного шахрайства! – з пафосом говорила Інна Богословська.

– Пане Яценюк, на превеликий жаль, ви є головним тормозом, чому так погано працює Верховна Рада, – говорив в очі спікеру "регіонал" Олександр Стоян. – Ви не вмієте керувати парламентом. І нагадаю: у буремному 2004 році Литвин зумів сконсолідувати весь парламент, а ви не вмієте цього робити...

Сам Володимир Литвин в цей день перейшов в статус одного з кандидатів в майбутні спікери. Деколи з ним траплялися кумедні випадки – одразу декілька журналістів розповідали, що ще не поставивши питання Литвину, отримували від нього відповідь: "Мені ще нічого не пропонували!".

Це було би чутками, якби журналіст "Української правди" сам не потрапив в подібну ситуацію.

– Чи зможете сьогодні відправити Яценюка у відставку?

– Слухайте, я не знаю! Йдіть питайтеся у Партії регіонів, – відповів пан Литвин при виході з залу засідань, додаючи, – Вони поки що зі мною ні про що не консультувалися.

Втім, у залі Литвин був більш стриманим. Передбачаючи відставку Арсенія Яценюка, він скромно відмовлявся від слова – за нього говорили соратники, які різноманітними натяками допомагали колегам зрозуміти, на кого треба звернути увагу.

Дивно, але найактивнішими захисниками Яценюка виявилися не його соратники з фракції НУ–НС, а депутати БЮТ.

– Я звертаюся ще раз до вас - зрадників в найгіршому розумінні цього слова! – кричав Володимир Яворівський на представників "Єдиного центру". – Тому що ви вчора зрадили і свого президента! Ви випали із цього "президентського гнізда" і не знаєте, що робити!

Більшість виступів БЮТівців нагадувала поведінку під час виборів, коли різні депутати майже однаковими словами багаторазово повторюють одну й ту ж тезу.

Головна ідея, яку БЮТ ніс до слухача, полягала в тому, що за сценарієм відставки Яценюка стоїть президент Ющенко, і саме він робить усе, аби зруйнувати роботу парламенту. Пізніше цю ж тезу повторила Юлія Тимошенко.

Але навіть якби сама Тимошенко прийшла до зали, звільнення Яценюка було б неминучим. Після того, як 231 голосом Яценюка відсторонили від ведення засідання, дискусія у залі нагадувала добивання лежачого ногами.

– Шановні колеги, от ми зараз є свідками того, до чого можна дострибатися, нехтуючи весь час регламентом, – говорив Олег Зарубінський. – Володимир Литвин, коли обирали нинішню президію, попереджав: не міняйте форми голосування. То тепер, шановні, не треба подвійних стандартів. Догралися, тому пожинайте плоди!

У розпалі депутати дозволяли собі зовсім заборонені прийоми. Перекрикуючи колег, депутат Сухий вигукував спікеру "вы эти еврейские штучки мне бросьте", а комуніст Кілінкаров перефразовував відомий анекдот на цю ж тему: "Знаете, англичане уходят не прощаясь, а господин Яценюк, прощаясь, не уходит".

Утім, походження Арсенія Яценюка цікавило представників Партії регіонів ще в день його призначення. Тоді Ганні Герман довелося вибачатися за свого однопартійця Смітюха, який під час засідання відкрито цікавився, чому у анкеті майбутнього спікера відсутня графа "національність".

З наближенням моменту відставки голови Верховної Ради у залі частіше звучала теза про створення нової більшості під керівництвом секретаріату президента.

– Два ключові політики країни – Віктор Ющенко і Віктор Янукович – визначили, що парламент буде форматуватися в межах нової коаліції, – спокійно пояснював Микола Томенко. – Це чітка позиція президента і лідера опозиції. Ми її шануємо і поважаємо. Але ми не дозволимо робити із–під тишка великі, серйозні справи.

БЮТівець Бондарєв переліз через скло

Тим часом епіцентр подій перемістився на балкон, де знаходиться пульт управління системою "Рада". Це робоче місце знаходиться на підвищенні, а на додачу ще й відгороджене скляним бар’єром.

Спочатку туди піднялася група від блоку Тимошенко – депутати Бондарєв, Павловський і Унгурян. Бондарєв зі спритністю підлітка переліз через скло.

Опинившись всередині, Бондарєв відкрив двері для своїх супроводжуючих. Павловський і Унгурян зайшли і закрилися зсередини. Вони методично почали відключати з розеток комп’ютери, які забезпечували роботу системи "Рада".

У цей момент на балкон уже прийшла друга група – регіоналів. Основними бійцями за систему "Рада" виявилися депутати Шенцев і Саламатін.

Враховуючи їх роль у проведенні силового сценарію, вони заслуговують на те, щоб познайомитися з ними ближче.

Шенцев був близьким до Євгена Кушнарьова і нещодавно очолив осередок Партії регіонів у Харківській області. Саламатін же взагалі дивний персонаж у Партії регіонів. Він є родичем екс–першого віце–прем'єра в російському уряді часів Єльцина Олега Сосковця. Але в українському парламенті Саламатін не проявив себе нічим, окрім участі в парламентських заворухах.

Трохи подалі від цих двох йшли баскетболіст Волков, борець Тедеєв і просто мега–зірка Шуфрич.

Спроба домовитися з БЮТівцями, щоб вони добровільно відкрили двері, тривала секунди три та закінчилася нічим. В атаку пішов Саламатін. Потрійним ударом ноги він вибив двері. Вперед помчав Шенцев. Спочатку під його руку потрапив Павловський. Регіонал схопив БЮТівця за грудки та почав виштовхувати з зони управління системою "Рада".

Регіонали наводять порядок своїми методами

Саламатін тим часом зайнявся Бондаревим. В силу габаритних переваг він швидко вигнав БЮТівця – після чого Саламатін пішов допомагати бити Павловського. Відбулася повноцінна бійка. Розбилося скло. Нестор Шуфрич стояв ззовні та не припиняв з кимсь говорити по телефону.

– Подонки, окуляри поламали, підняли руку на колегу! – скаржився Павловський журналістам, коли бойові дії закінчилися. – Наш депутат переліз через скло в сектор управління "Радою", бо хотів просто поспостерігати, щоб не було фальсифікації при голосуванні. У нього спеціальна освіта!...

– А як звали вашого депутата? – поцікавилися журналісти.

– Здається, Костенко! – відповів Павловський, переплутавши прізвище Бондарєва.

Поки співробітники апарату Верховної Ради приводили лічильну систему до тями, в роботі парламенту була оголошена перерва.

Штурмовиків з Партії регіонів у своїх кулуарах зустрічали як героїв.

– Не первый раз вы себя проявляете с лучшей стороны! – протягнув Саламатіну руку інший регіонал Хара. – Смотрю на вас – просто душа радуется!

– Молодцы! – підтримав його Пеклушенко.

Саламатін контактів з журналістами уникав за схемою "нічого не бачив нічого не чув".

– Чому ви поламали двері?

– Я? Двери? Выламывал? Боже сохрани!

– Ми можемо показати відео!

– Да это вам показалось!

– Ми захищали майно Верховної Ради і технічних працівників, – пояснював Шуфрич перебіг подій за всіх інших учасників. – А Павловський виходив і незрозуміло чому зустрівся з дверима. Ну і вони під його вагою поламалися.

Втім, після перерви парламент майже буденно проголосував питання про відставку Яценюка. За – 233 голоси, де окрім регіоналів, комуністів та Литвина затесалася група Балоги в повному складі та два члени "Народної самооборони" – Омельченко і Доній.

Яценюк міг тішитися лише своєю ж цитатою "інколи більша частина перемагає кращу".

– Мене пішли, щоб я повернувся. Я повернуся, але вже не сюди, - сказав Яценюк на завершення свого останнього брифінгу в якості спікера.

Так він намагався перефразувати Ющенка, який після звільнення з посади прем'єра у 2001 році оголосив приблизно аналогічне: "Я не йду із політики, я йду, щоб повернутися".

– Я буду створювати свою політичну силу, - повідомив Яценюк плани на майбутнє.

Раніше передбачалося, що на дострокових виборах він піде третім номером до списку "Нашої України". Тепер Ющенко отримав конкурента на своєму електоральному полі, а Яценюк – додатковий головний біль. Коли ти спікер, то маєш владу, і в тебе залюбки інвестують. Коли ти рядовий депутат, то починають інвестувати в нового спікера. Зі схожими проблемами уже зіштовхнувся Анатолій Гриценко, який також анонсував свій проект.

– Это хорошо! Его надо было немного проучить, а то молодой слишком, – радів відставці Яценюка, виходячи з залу, Адам Мартинюк. – Я давно говорил – нельзя делать спикером того, кто первый раз в парламенте! Он же как слон в посудной лавке!

– Нестор Іванович, а ви не поясните, як таке сталося, що ні обидвох Януковичів, ні Ахметова в залі не було, а їхні картки проголосували? – звернулися журналісти до Шуфрича.

– Я не знаю. Я в цей час захищав серверну, - опустив очі регіонал.

– Чекайте, а як же тоді ваша картка проголосувала?

– А я доручив проголосувати від мого імені нашим товаришам! – не моргнувши оком, зізнався Шуфрич у порушенні Конституції.

Найбільше, кого шокувало звільнення Яценюка, була "Наша Україна". Два дні тому Ющенко проводив зустріч з однопартійцями і жодним словом не повідомив про цей сценарій.

– Думаю, тепер ми можемо почувати себе більш вільними в питанні створення коаліції з блоком Тимошенко, – коментували люди, яких складно запідозрити в лояльності до прем’єра.

У "Народній самообороні" впевнені, що відставка Яценюка – це лише альтернатива достроковим виборам, яку реалізують з Банкової.

– Автори і виконавці подій у середу проявилися в повний ріст: це Партія регіонів, це блок Литвина, це комуністи, і так званий "Єдиний центр", – майже кричав Стецьків. – А якщо "Єдиний центр", значить - і глава секретаріату президента, а значить - і президент. А для тих, хто думає, що президент нібито не знав, раджу в такому разі запитати: а де в такому разі указ президента про відставку Балоги?

Сам Віктор Ющенко на відставку спікера прореагував досить асиметрично. Назвавши відставку Яценюка "рішенням проти стабілізації", президент в той же час досить жорстко розкритикував закид Юлії Тимошенко про те, ніби у відставці спікера винен саме голова держави.

– Я не хочу коментувати цю думку, тому що я її не поважаю, тому що це цинічна, брехлива, підкуплена позиція, мета якої – посіяти туман для того, щоб робити свої авантюрні проекти, – заявив Ющенко.

Кому потрібен Литвин?

Обрання нового спікера може розгортатися в двох площинах.

Перша – наступник має реалізувати сценарій дострокових виборів, а тому повинен бути готовий до ролі технічного виконавця на декілька місяців. Під цю роль підійшов би Олександр Лавринович.

Другий варіант – новий спікер, навпаки, може бути обраний для того, щоб не допустити дострокових виборів. Це – шлях блоку Тимошенко. І в такому разі посада голови парламенту підійшла би для Володимира Литвина, який, маючи крісло спікера, втратив би мотив для дострокових виборів.

Відтак зібрати 226 голосів під будь–яке питання, пов’язане з розпуском парламенту, Банковій буде неможливо.

Побачивши на табло результат за відставку Яценюка, у блоці Тимошенко не знали, радіти цьому чи сумувати. Там сподіваються, що це підштовхне створення коаліції з НУНС і блоком Литвина.

По–перше, звільнилося крісло спікера, про яке мріє екс–спікер.

По–друге, здача Яценюка Банковою буде знаковим моментом для тієї частини "Нашої України", яка коливається. Відтак число внутрішніх прихильників демкоаліції має сягнути 37, чого достатньо для ухвалення рішення на рівні фракції.

Зрозуміло одне – піде парламент на дострокові вибори, чи ні, йому потрібен спікер. Бо тільки голова Верховної Ради направляє ухвалені закони на підпис президенту.

А для того, щоб провести вибори, потрібно ухвалити щонайменше один закон – про бюджет.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде